Německo se připravuje na brexit bez dohody. Tvrdý brexit by měl vážné dopady

Německý ministr zahraničí Heiko Maas neočekává, že by se po středečním hlasování britských konzervativců o nedůvěře pro Theresu Mayovou, které šéfka strany přestála, změnily poměry v britském parlamentu pokud jde o brexit. Německo se proto nadále musí připravovat na vystoupení Británie z Evropské unie bez příslušné dohody. Maas to dnes řekl v Berlíně Spolkovému sněmu.

Ilustrační fotografie
reklama

Hlasování o nedůvěře, při kterém Mayová uspěla poměrem hlasů 200 ku 117, je podle šéfa německé diplomacie nejviditelnějším projevem napětí, jež panuje v Británii. Ta podle Maase prochází historickými dny. "To, že Theresa Mayová hlasování o nedůvěře přestála, je potěšitelné, ale výsledek nedává žádný důvod usuzovat, že by se zlepšily většinové poměry v britském parlamentu ve vztahu k dohodě o vystoupení," uvedl v narážce na to, že pro podporu brexitové dohody zatím Mayová v Dolní sněmovně nemá většinu.

Složitě vyjednanou dohodu už německý ministr zahraničí stejně jako kancléřka Angela Merkelová i další evropští politici měnit nechce. Není k tomu podle něj důvod. Stejně to vidí i německý parlament, který dnes schválil usnesení, že není možné "pečlivě vyváženou" dohodu znovu otevírat. K novému vyjednávání podle usnesení nepovede ani případné odmítnutí dohody z britské strany.

Usnesení k brexitu podpořili poslanci vládní koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD), proti byla protestní Alternativa pro Německo (AfD) a Levice, svobodní demokraté (FDP) a Zelení se zdrželi. Na tom, že by se dohoda už neměla upravovat, se ale shodují s výjimkou AfD všechny parlamentní strany.

Například poslankyně Zelených Franziska Brantnerová dnes v debatě chování Britů přirovnala k teenagerovi, který se chce sice odstěhovat od rodičů, ale občas by v jejich bytě rád ještě přespal nebo by se u nich najedl. Podle Brantnerové ale není ani v rodině, ani v EU možné, aby někdo měl jen práva, a nikoliv povinnosti.

Maas si stále přeje organizované vystoupení Británie z unie. "Neřízený, tvrdý brexit by měl vážné dopady, není v britském, evropském ani německém zájmu," zdůraznil. Přesto podle něj spolková republika musí vzhledem ke složité politické situaci v Londýně pokračovat i v přípravách na možnost, že Británie nakonec odejde bez dohody.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky