Podaří se Mayové prosadit dohodu o brexitu? Britský parlament zatím vysílá negativní signály

Evropská unie na víkendovém summitu schválila dohodu o brexitu velmi rychle. Skutečná výzva však čeká na britskou premiérku Theresu Mayovou v britském parlamentu. Proti dohodě se již vyslovili labouristé, stejně jako severoirská strana DUP, říká Steen Jakobsen, hlavní ekonom a CIO Saxo Bank.

Theresa Mayová
reklama

Odhlasování návrhu v Evropské unii bylo tou jednodušší částí agendy. Britský parlament zatím vysílá negativní signály, což na finančních trzích vyvolává nervozitu a volatilitu. V Saxo Bank zůstáváme znepokojení situací v britské ekonomice. Kreditní impuls zkolaboval, což naznačuje, že ekonomika se může do léta budoucího roku dostat do recese.

Premiérka Theresa Mayová se bude snažit prosadit hlasování ještě před Vánocemi. Předpokládáme však, že s pravděpodobností až 70 % se Mayové dohodu v parlamentu prosadit nepodaří. Může to vést k zastavení růstu britské libry, která nyní reagovala na schválení dohody v Bruselu. Bezvýchodná situace v britském parlamentu by mohla v příštím roce vést dokonce až k rozdělení Konzervativní strany.

Evropští úředníci schválením dohody o brexitu naposled zakývali partnerům na druhé straně Lamanšského kanálu. Předcházelo tomu 20 měsíců tvrdých a neúprosných debat. Finální potvrzení přitom dala EU jen za méně než jednu hodinu.

Unie to nazvala jako „řádné vypovězení smlouvy“. Vrátila se však ke své dosavadní rétorice zastrašování protivníka, když prezident evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl: „Každý v Británii, kdo si myslel, že Unie nabídne víc, když britští poslanci neschválí dohodu, bude zklamaný.“

Labouristická strana v komentářích uvedla, že bude proti návrhu dohody v parlamentu. Její lídr Jeremy Corbyn ji v neděli popsal jako „mizerné selhání vyjednávání“.

„Je to špatná dohoda pro zemi. Jde o výsledek velkého neúspěchu ve vyjednávání. Dohoda nám dává méně pravomocí při formování naší budoucnosti a dává v sázku naše pracovní místa a životní standard,“ uvedl Corbyn ve svém prohlášení a dodal: „To je důvod, proč budeme v parlamentu hlasovat proti dohodě. Spolu s ostatními poslanci se budeme snažit zablokovat takovýto výsledek debaty a prosazovat náš alternativní plán jak sjednotit zemi.“

Pro premiérku Mayovou bylo tou jednodušší částí úlohy, nechat si schválit dohodu představiteli EU, kteří jsou už z dosavadních jednání zoufalí. Pozornost se teď soustředí na britský parlament. Vypadá to na tvrdý odpor Labouristů, stejně jako deseti poslanců menší severoirské strany DUP, s jejíž podporou je Mayová ve svém úřadě.

Britská média očekávají, že proti bude také 90 poslanců její vlastní Konzervativní strany. Nevypadá to tedy tak, že by se Mayové mohlo podařit prosadit dohodu ještě před Vánoci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky