Sankce Rusku neuškodily, v žebříčku ekonomické vyspělosti si naopak země polepšila

Index auditorské a poradenské společnosti BDO sledující ekonomickou vyspělost téměř všech existujících států ukazuje, že mezinárodní sankce měly na Rusko jen minimální efekt. Ekonomika země po sankcích uvalených kvůli anexi Krymu naopak vykázala mírné zlepšení. V žebříčku 174 sledovaných zemí světa si Rusko od roku 2014 polepšilo. Ze 74. místa se posunulo na letošní 55. pozici. Hodnota ekonomického indexu BDO za 4 poslední roky vzrostla ze 49,66 na 54,12. Investoři jsou přesto při zvažování svých aktivit v této zemi výrazně opatrnější.

Ilustrační fotografie
reklama

Rozhodnutí Spojených států, Evropské unie a dalších zemí poté, co Rusko výrazně zasahovalo do vypjaté politické situace na Ukrajině a nakonec anektovalo Krym, bylo jasné. Putinova velmoc měla pocítit nesouhlas prostřednictvím zdrcujících sankcí. Stále častěji ale z různých kruhů zaznívají komentáře, že sankce v Rusku způsobily pouze krátkodobý efekt, ale celkové ekonomice země výrazně neuškodily. Podobné závěry vyplývají i ze studie BDO International Business Compass, která vychází každý rok. Studie zkoumá příjem na osobu, veřejný dluh, přímé zahraniční investice na osobu, míru inflace a ekonomické svobody, stav infrastruktury, daňové zatížení a tržní potenciál.

Efekt sankcí je nejednoznačný

Podle studie BDO ekonomický index Ruska po sankcích vzrostl z hodnoty 49,66 (2014) na 54,06 (2015). Poté dva roky mírně klesal (52,79 v roce 2016 a 49,95 v roce 2017). Letos naopak výrazněji posílil na 54,12. „Naše indexové hodnocení Ruska nevykazuje žádný razantní skokový pokles, který by říkal: pozor, tady se něco stalo. Kdyby sankce měly výrazný dopad, náš index by to ukázal zhruba s ročním zpožděním, tedy už v roce 2015. Index ale v té době vykázal naopak posílení. Mírné klesání v následujících dvou letech o ničem závažném nevypovídá,“ uvádí Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO, a dodává: „V současné době můžeme říct, že sankce zasáhly pouze dodavatelské sítě, které bylo nutné razantně přeorganizovat. Ruskou ekonomikou jako celkem sankce neotřásly, přesto můžeme u investorů pozorovat, že sankce vnímají a jejich přítomnost zahrnují do rozhodování o tom, zda dále rozvíjet obchodní aktivity a případně v jaké formě. Rusko ale není odkázané jen na dodávky ze západních zemí.“

Témata: Rusko | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky