Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italští populisté nemají v jednání s EU co ztratit

Itálie, ilustrační fotografie
Itálie, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Výnosy italských vládních dluhopisů jsou na nových maximech. Důvodem je tvrdý postoj Evropské unie vůči snaze Itálie zvýšit rozpočtový deficit. Něco se bude muset stát a to již brzy. U eura pravděpodobně uvidíme významné posuny, takže obchodníci, připoutejte se, informuje John Hardy, měnový stratég Saxo Bank.

Hlavním odkazem představitele EU, jako například eurokomisaře pro ekonomiku a finance Pierra Moscoviciho, je požadavek respektovat evropská rozpočtová pravidla. S kritikou se připojili i jiní, například Jean-Claude Juncker.Italští politici Luigi Di Maio a Matteo Salvini však nemají co ztratit, a proto nechtějí ustoupit. Postoj evropských orgánů nazývají terorismem. Populisté se dalším vyhrocením situace necítí ohroženi. Mohlo by to však vést k předčasným volbám v Itálii, a možná i k tomu, že by se některé plánované vládní programy financovaly paralelní měnou.Nejasná budoucnost

Otázka tedy zní: Chce Evropská unie riskovat situaci, kdy by v nové italské vládě měli Liga severu a M. Salvini ještě větší mandát než dnes? EU se zjevně spoléhá na to, že dluhopisový trh zkrotí italské politiky prostřednictvím nárůstu výnosů vládních dluhopisů sám. To následně sníží jejich důvěru v očích italské veřejnosti. Jde o příliš riskantní hru.Z dlouhodobého hlediska je nezbytnou odpovědí na tuto situaci fiskální expanze napříč celou Evropou. Tedy pokud má unie zůstat funkční entitou, která dokáže udržet populisty na uzdě. Musí tomu tedy vždy předcházet nebezpečný růst výnosů dluhopisů, nebo jiný chaos?Euro dnes čelí oproti americkému dolaru výprodeji. Pravděpodobně se už blížíme k vrcholu. Očekáváme, že pár EUR/USD se nyní delší dobu udrží pod hranicí 1,15. Přinejmenším dokud se představitelé EU a Itálie nedohodnou.

Témata:  EU Itálie EUR USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy