Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika je ve výborné kondici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

O něco lepší, než naznačoval předběžný odhad. Tak by se dal shrnout nový výsledek české ekonomiky za 2. čtvrtletí letošního roku. HDP vzrostl mezikvartálně o 0,7 %, v meziročním srovnání pak o 2,4 %. Jde o velmi dobrý výsledek, byť začíná „jen“ dvojkou. Ekonomika si i nadále udržuje svižné tempo, zaměstnává stále více lidí a přitom inflace zůstává relativně nízká.

Za růstem českého hospodářství stály především investice a spotřeba domácností. Pod tlakem nedostatku zaměstnanců na jedné straně a rostoucích zakázek na straně druhé jsou firmy nuceny více investovat. Nepřekvapí proto další razantní nárůst investic do strojů a zařízení (+7,9 %), které se tak vlastně na celkovém růstu investic podílí téměř třetinou. Vedle toho je vidět silnou investiční aktivitu v oblasti bytové výstavby, nicméně s ohledem na růst cen bytů se dá říct, že nabídka nových nemovitostí není stále ještě dostatečná.

Spotřebu domácností – jako druhého motoru poptávkové strany ekonomiky – podle očekávání táhnou nahoru rostoucí mzdy a rekordní zaměstnanost. Vzhledem k rostoucímu napětí na trhu práce však dochází ke zrychlování růstu mzdových nákladů (+9,8 %), což na druhou stranu neznamená nic jiného, než pokles ziskovosti firem dále pod 50 %. I tak je však ve srovnání v unijním měřítku nadprůměrná, a proto nelze zatím plošně hovořit o ztrátě konkurenceschopnosti či investiční přitažlivosti ČR.

Asi nikoho nepřekvapí, že ekonomiku i nadále táhne nahoru především zpracovatelský průmysl. Tentokrát to ovšem nejsou podle komentáře statistického úřadu automobilky, elektrotechnický průmysl, výroba elektrických zařízení, kovů a kovodělných výrobků. Dařilo se i stavebnictví, obchodu, dopravě a skladování.

Nejnovější čísla potvrzují náš odhad pro letošní rok, ve kterém předpokládáme růst HDP o 3 %. Spokojena s aktuálním výsledkem může být i ČNB, která predikovala výsledek o jednu desetinu procentního bodu nižší. Aktuální výsledek proto rozhodně centrální bance nebude bránit v dalším zvyšování úrokových sazeb.

Témata:  ekonomika Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy