Peněženky Čechů krvácí? Za tyto věci platíme víc než zbytek Evropy

Máte pocit, že v Česku platíte za spoustu věcí více než v zahraničí? V mnoha případech tomu tak není. Podle statistik Eurostatu je Česko dokonce sedmou nejlevnější zemí v rámci Evropské unie. Za některé položky ale zaplatíme mnohem víc, než jinde. Které to jsou?

Ilustrační foto
reklama

Zřejmě nikoho nepřekvapí, že Čechy sdírají mobilní operátoři. Za jejich služby zde platíme jednu z nejvyšších částek v celé Evropě, a přitom nejsou kdovíjak bohaté. Operátoři v jiných zemích nabízejí mnohdy nejen levnější, ale hlavně výhodnější a obsáhlejší tarify. Dokud ale Češi budou tak horlivě telefonovat a smskovat, situace se asi nezmění.

Měsíčně také platíme poměrně hodně za bytové služby, konkrétně za elektřinu, vodu a vytápění. V žebříčku se Česko umístilo na desáté nejvyšší příčce. Jednou z nejdražších zemí je Švédsko, zde ale paradoxně lidé za energii a vodu platí dvakrát méně než u nás.

Ostatně i bydlení jako takové je poměrně vysoko finanční položkou, minimálně ve srovnání s Evropou. Cena za metr čtvereční v centru města stojí stejně jako v Belgii. A za koupi či pronájem bytu platíme třináctou nejvyšší cenu z celé Evropy.

Podobně je tomu v případě cen za jídlo. Ačkoliv už bylo prokázáno, že potraviny například z Německa jsou i při stejné značce a vyšší ceně mnohdy méně kvalitní, přesto výrobci a obchody nasazují ceny neúměrně vysoko. Alespoň v porovnání s Evropou.

V tom jsme se totiž umístili například v případě ryb na dvanáctém místě a a platíme za ně stejně, jako v Řecku. Na rozdíl od mnoha Evropských zemí je ale průměrná mzda v Česku nižší, proto kromě toho, že za některé zboží a služby platíme více, také Čechům zbyde v peněženek mnohem méně financí.

Drahá je v Česku i doprava. Například taxíky jsou u nás osmnácté nejdražší a za jejich služby zaplatíme dvakrát tolik, co v Polsku. Není proto divu, že klasickým taxi službám vyrostla poměrně silná konkurence.

V čem je Česko v tomto ohledu naopak relativně levné je benzín. Ačkoliv se může zdát, že jeho ceny v posledních týdnech vzrostly, je stále zhruba polovina zemí, ve kterých lidé platí za pohonné hmoty obecně více.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky