Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda o provedení práce? Rozdány vysoké pokuty, může jít o práci na černo!

Dohoda o provedení práce? Rozdány vysoké pokuty, může jít o práci na černo!

Foto: Aspen

Během posledního čtvrtletí loňského roku provedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přes 38 tisíc kontrol a na jejich základě uložilo téměř 1500 pokut v celkové výši 28 592 064 korun. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informovala mluvčí MPSV Viktorie Plívová.

Při kontrolách se podle ministerstva potvrdila skutečnost, že na trhu práce stále existují zaměstnavatelé, kteří s pracovníky uzavírají pouze dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Zejména jde o dohody o provedení práce, přestože se jedná o práci, jejíž pravidelný výkon by měli zaměstnavatelé zajišťovat zaměstnanci v pracovním poměru. Kontroly prokázaly, že se nejedná pouze o nelegální zaměstnávání cizinců, uvedla Plívová. Dodala, že bez pracovní smlouvy nebo dohody pracují i občané České republiky. Kontroly v posledním loňském kvartálu pak mimo jiné odhalily, že "na černo" bylo zaměstnáno 540 uchazečů o zaměstnání. Dodržování pracovněprávních předpisů a předpisů v oblasti zaměstnávání za celý rok 2011 kontrolovalo MPSV v souhrnu bezmála 167tisíckrát. Na kontrolách, které od loňského května koordinuje Státní úřad inspekce práce, se podílela i Česká správa sociálního zabezpečení a Úřad práce ČR. Spolupracovala na nich také Policie ČR a celní správa. "Kontroly zaměřené na oblast nelegálního zaměstnávání budou pokračovat i v letošním roce. Na území ČR bude provedeno minimálně šest mimořádných kontrolních akcí zaměřených na oblasti podnikání, kde je reálný předpoklad nebo již existující signály výkonu nelegální práce," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Připojil, že v rámci šesti mimořádných kontrolních akcí bude provedeno 15 tisíc kontrol. MPSV chystá také 20 tisíc kontrol zaměstnavatelů, u kterých má podezření z nelegální práce. Při výběru konkrétních subjektů pro kontrolu chce rezort vycházet ze všech dostupných informací, tedy z poradenství, kontrolní činnosti inspekce práce a také z podnětů a informací od jiných institucí.

Celkem MPSV v letošním roce plánuje provést na 200 tisíc kontrol. Legislativa platná od ledna přitom zpřísňuje postih pro nelegálního zaměstnance, který zaplatí 100 tisíc korun. Pokuta pro jeho zaměstnavatele se pak pohybuje v rozmezí od 250 tisíc až 10 milionů korun. Ministerstvo připojilo i příklad kontrolní akce z Moravskoslezského kraje. Během ní se ukázalo, že dvě jednatelky společnosti z oblasti maloobchodu pracovaly zároveň bez jakékoli smlouvy jako prodavačky a navíc byly registrovanými uchazečkami o zaměstnání. "Situace byla vyhodnocena jako výkon nelegální práce, neboť ani jednatelky společnosti nemohou vykonávat závislou práci pro společnost bez sjednání pracovněprávního vztahu,“ uzavřela Plívová. Jedné z žen nepomohlo ani to, že měla uzavřenou dohodu o provedení práce na jinou profesi, na uklízečku.

Témata:  práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy