Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co budu jíst? Důchodci nemají peníze. Ukázala se děsivá pravda

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Senioři trpí nedostatkem financí, neboť většinu svých peněz utratí za léky. Kolikrát jim proto nezbude ano na jedno teplé jídlo denně.

Senioři jsou na tom špatně, což dokládá i případ zhruba osmdesátileté babičky, která si šla do lékárny pro léky. Po jejich zakoupení si povzdechla: "Co teď budu jíst..."

Výše uvedený příklad popisuje ředitelka obecně prospěšné společnosti Světýlko z Brna, která se netají tím, že jí je v takovém případě smtno. "Vzápětí přišel nápad podpořit skupinu seniorů alespoň jedním teplým jídlem denně," řekla deníku Právo ředitelka Alena Uhde.

Projekt funguje od začátku roku a společnost Světýlko by chtěla do zimy pomoci nejméně pěti desítkám penzistů. První seniorkou, které se dostalo pomoci, byla paní Magdalena z Krnova. Důchod ve výši 3800 korun jí nestačil ani na nájemné a skončila na ulici.

"Pobírá dávky v hmotné nouzi, tedy příspěvek na živobytí, na dietu a doplatek na bydlení. To její náklady nepokryje," popsala bezútěšnou situaci sociální pracovnice Armády spásy Marie Lisztwanová s tím, že se paní Magdalena navíc léčí na cukrovku. Právě lidé trpící touto nemocí by měli jíst pravidelně, Světýlko jí proto platí obědy v Armádě spásy, v níž je paní Magdalena v současnosti ubytovaná.

Témata:  důchodci důchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy