Berou důchodci správnou penzi? Politik varuje

Zastupitel města Náchoda za KSČM Pavel Janeček se rozhořčil nad sporem o výši platů soudců. Při této příležitosti se zamýšlí nad tím, jestli mají správně spočítaný důchod aspoň penzisté.

Ilustrační fotografie
reklama

Janeček připomíná, že když stát před několika lety zmrazil platy soudcům, mužům a ženám v talárech se to nelíbilo a stát zažalovali. Jiní soudci následně rozhodli, že jejich požadavek je oprávněný. "Vítězové nyní chtějí od státu navýšení, které si prý za své výkony zaslouží, vyplatit zpětně. Připomeňme si, že se jejich platy pohybují zhruba na úrovni trojnásobku průměrné mzdy, pětadvacetinásobku životního minima a šestinásobku průměrného důchodu našich penzistů). Tak trochu Kocourkov," zamýší se Janeček.

Na kauzu s platy soudců se podíval i z matematického hlediska: "V roce 2010 jsme měli 3 063 soudců. Přibližně 3 000 soudců by mělo získat od začátku roku 2011 doplatek v minimální výši 5 000 korun pro každého. Ale třeba Pavel Rychetský, jako předseda Ústavního soudu, by dostal až 13 000 korun. Vynásobíme-li nejnižší zmiňovanou částku počtem měsíců v uplynulých letech od vzniku nároku, dostaneme se ke čtvrt milionu. A to částku nenásobím počtem soudců ani nezmiňuji ty vykonavatele spravedlnosti, kteří mají nárok na vyšší cifru," vypočítává.

Pro srovnání přikládá jiná čísla: "Pro dokreslení situace: v roce 2010 byla vymezena hranice chudoby na částku 112 000 Kč ročně. Dostalo se pod ni neuvěřitelných 936 400 občanů naší země. Z tohoto počtu byla celá třetina důchodců."

Podle zastupitele je nehorázné, aby o svých platech rozhodovali sami soudci. "A kladu si otázku, zda by neměli zpětně dostat přidáno také lékaři, záchranáři, hasiči a další profese, které zahraňují lidem životy bez ohledu na pracovní dobu nebo plat. A co třeba důchodci, kteří celý život pracovali a odváděli státu daně? Nyní nemají co do pusy a stát se rozhodně netváří, že by jim chtěl přepočítat špatně nastavené důchody a něco zpětně vracet," rozlítil se Janeček.

Témata: důchodci | důchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky