Ekonom varuje: Na důchody nebudou peníze. Systém zkrachuje

Hlavní ekonom Raiffeisenbank a poradce Andreje Babiše Aleš Michl tvrdí, že peníze se v dnešní době netočí dost rychle na to, aby se nastartoval rapidní ekonomický růst. Důchodový systém se podle něj blíží krachu a pokud jej chceme zachovat, musíme mít více dětí.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle Michla máme v dnešní době více než s inflací problém s deflací. Nečeká proto, že by v nejbližší době mohlo něco rapidně zdražit. "Máme přebytek peněz, barnky jsou narvané penězmi, ale abychom neprodělali kalhoty, musíme ty peníze úvěrovat. Proto banky zlevnily hypotéky na rekordní úroveň, ale stejně si peníze nepůjčuje tolik lidí, jako dříve," prozradil v pořadu Vaše téma televize Nova.

Vysvětluje si to tím, že se svět zastavil a dnes není potřeba tolik investovat. "Lidé jsou opatrnější, a proto se ta ekonomika hýbe pomaleji," tvrdí s tím, že je to špatně, neboť se peníze netočí a nebude velký ekonomický růst. "Největší problém je v tom, že se netvoří tolik pracovních míst, jako dříve," dodal.

Zatímco soukromý sektor se začal oddlužovat, státy pořád žijí na dluh, což je případ dnešního Řecka. To by podle něj s velkou pravděpodobností po odchodu z EU v Řecku zkrachovalo "Řecko by pořád potřebovalo pomoc Evropy, ale byla by to pomoc jednorázová a ne kontinuální, kterou teď dotují Němci, Francouzi nebo i my," říká ekonom.

Vlády s tím ale podle něj nic neudělají, nastartovat se musí ekonomika. "Například dluh České republiky poprvé v historii nevzrostl, problém ale je, že slovo "přebytkový rozpočet" je pro politiky zakázané, neznají ho," uvedl s tím, že dluhy se musí něčím financovat, a to dluhopisy.

"Buď si to kupujeme my, a ta ekonomika roste pomaleji, nebo si to kupuje někdo ze zahraničí, a vy jste pak zranitelnější," tvrdí. Posteskl si také, že dříve ekonomika rostla daleko rychleji, neboť lidé se dnes bojí o práci, spoří a proto se peníze drží v bankách. 

Běžný občan by proto podle něj měl investovat do dětí. "Nejlepší je mít dvě až tři děti, jinak náš důchodový systém zkrachuje. Potřebujeme je, aby nás jednou živili," dodal.

Prozradil také, že první rada, kterou jako poradce ministru financí Andreji Babišovi dal, byla, aby se nezvyšovaly daně. "Zvyšovat daně brzdí růst, lepší je zaměřit se na efektivní výběr daní. Podle studií nám uniká na daních až 100 miliard ročně," upozorňuje Michl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky