Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přání českých důchodců: Čekali byste toto?

Přání českých důchodců: Čekali byste toto?

Foto: Pixmac

Polovina Čechů si myslí, že se o sebe dokáže postarat sama a 45 procent věří, že se o ně postarají děti. Desetina se chce svěřit do péče specializovaných zařízení. Pouhé jedno procento lidí spoléhá na to, že se o ně ve stáří postará stát. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo, který se uskutečnil v druhé polovině května mezi 300 respondenty.

A co dominuje přáním tento rok? Čeští senioři opět dokázali, že věk nemá žádný vliv na odvahu a chuť věnovat se svým zájmům a koníčkům. Mezi přáními se objevuje nejen let letadlem, ale třeba i pořízení tkacího stavu, elektrické kolo a dokonce tandemový seskok. Častá jsou také přání, která vyzařují chuť aktivně žít a vychutnat si věci, na které dosud nebyl čas. Mezi taková určitě patří zajištění pomůcek na malování, pořízení fotografického či rybářského vybavení anebo postavení keramické dílny v domově seniorů. Objevují se ale také důkazy, že láska kvete v každém věku – mezi přáními najdeme romantickou projížďku ve dvou a to v kočáře taženém koňmi do místa mládí, či přání, které jakoby vypadlo ze slavné filmové pohádky o Popelce – krásné plesové šaty. 

„Tento rok se nám sešlo 413 přání, což je téměř o 100 přání více, než v minulém roce,“ říká Lucie Miřácká ze společnosti Sodexo a pokračuje: „Není v našich silách splnit všechna přání, ale chceme se pokusit pomoci realizovat alespoň 40 z nich.“ K hodnocení loňské veřejné sbírky Lucie Miřácká říká: „Je to neskutečný pocit pomáhat splnit přání seniorům, protože jde o skupinu, na kterou se bohužel často zapomíná. Proto je pro nás skvělou zprávou, že veřejnost není ke stáří lhostejná a že se v minulém roce ve veřejné sbírce vybralo 436 tis. Kč. Sodexo navíc všechny příspěvky zdvojnásobilo. Pevně věřím, že i tento rok uvidíme spoustu radosti ze splněných snů a přání.“

Minulý rok organizátoři iniciativy obdrželi 327 přání, a to jak od individuálních seniorů, tak od zařízení, která o seniory pečují. Sebrat potřebnou částku se podařilo na 37 z nich a splnění těchto snů nakonec ovlivnilo životy více než 3 000 seniorů. Díky této iniciativě si například pan Bartoloměj mohl zlepšit své jazykové znalosti při studiu v Británii, paní Marie měla možnost vyrazit na vysněnou operu a paní Helena má příležitost zúčastnit se setkání esperantistů. V Senior centru Blansko si zase mohou poměřovat senioři síly na nově vybudovaném hřišti na pétanque, v Penzionu pro seniory v Lošticích si společně klienti vaří v nové kuchyňce a v Domově pro seniory v Podbořanech hladí všechny po duši hudba linoucí se z nového klavíru paní Zdeňky.

A jak na případné přispění? Na speciálních webových stránkách www.plnime-prani-seniorum.cz jsou umístěna všechna přání s fotografií a popiskem. Stačí si vybrat přání a prostřednictvím kreditní karty nebo převodu na bankovní účet vložit příspěvek do sbírky. Více informací na www.plnime-prani-seniorum.cz.

Témata:  důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy