Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci dostanou navíc 54 korun, zuřil Okamura. A proč jsou penze tak nízké?

Důchodci dostanou navíc 54 korun, zuřil Okamura. A proč jsou penze tak nízké?

Foto: Česká televize

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se v dnešním projevu v Poslanecké sněmovně věnoval nízkým důchodům. Poukázal na to, že ženy, které místo budování kariéry rodily a vychovávaly děti, mají důchody nejnižší, a tak se jim prý zvednou penze pouze o 54 korun. Navrhuje proto zvýšit důchody všech stejnou částkou, nikoli procentuálně.

Dámy a pánové,

téměř šest tisíc lidí pobírá v České republice starobní důchod mezi 3000 až 3500 korun. Je dobré také připomenout, že ženy mají důchody oproti mužům nižší zhruba o jeden až dva tisíce korun a jen na dokreslení, 45 tisíc seniorů nedostává kvůli exekucím ani celý starobní důchod.

V mnoha případech není důvodem této nízké penze předchozí neochota pracovat nebo práce načerno, ale velký počet dětí. Ženy, které místo budování kariéry rodily a vychovávaly děti mají důchody nejnižší. A to přesto, že jejich děti přispívají do státního rozpočtu. Proč o tom mluvím?

Důvodem je stávající systém valorizace, která ve skutečnosti valorizací není. Valorizaci důchodů každá vláda prezentuje jako navýšení důchodů o inflaci nebo poměrnou část inflace. V tomto ohledu chválím současnou vládu za to, že má v úmyslu důchodcům přidat téměř tolik, co jim sebere inflace. Bohužel v praxi to tak není a nebude - pomiňme teď, že se valorizuje vždy o inflaci loňskou a nereaguje se na inflaci současnou, takže důchody jsou oproti realitě vždy ve ztrátě. Co je horší - valorizuje se tak, že se reálný propad nejnižších důchodů zvyšuje a naopak se nejvíce přidává nejbohatším. Tedy těm, kdo potřebují dorovnat náklady, se dává nejméně, a těm, co to tolik nepotřebují, se dá nejvíce. Shrnout to vše do mediálního tvrzení, že se důchodcům přidává 271 korun, je absurdní nesmysl. Ti s nejnižšími důchody dostanou 54 korun. Myslím, že každý člověk - věřím že i poslanec - pochopí, že tahle částka nenarovná inflaci.

Současný nepromyšlený systém procentuální valorizace tedy v praxi nijak inflaci nekompenzuje. Tomu, kdo má důchod 3000, přidá stát 54 korun, a největší části důchodců takzvaná valorizace skutečnou inflaci nepokryje. Řešením tragické situace starých lidí je nejen valorizace, ale také změna jejího principu. Tedy že valorizovat budeme pokud možno o skutečnou částku, o kterou se zdražují jejich životní náklady, a pokud stát nemá na valorizaci všem, pak alespoň těm, kdo jsou na hranici chudoby. Neplatí tu přitom za každou cenu princip zásluhovosti, protože valorizace je v prvé řadě solidární věc, kdy důchodcům plošně navyšujeme příjem o inflaci.

Mimochodem i zásluhovost je v současnosti sporná, jelikož jak jsem na úvod řekl, dnes má vysoký důchod například úspěšný člověk, který věnoval celý život vydělávání peněz, což chápu - ovšem proti němu stojí máma, která vychovala několik vysokoškoláků nebo slušných a poctivých lidí a obětovala kariéru i příjmy jejich výchově. Kde je její zásluhovost? Nikde.

Dovolte mi příklad ze života. Učitelka, paní Eva z Prahy, se svým manželem vychovala osm dětí. Není to romská rodina. Většina jejich dětí má vysokoškolské vzdělání a pracuje. Nejmladší syn a dcera ještě studují. Tato matka má dnes důchod zhruba 3200 korun. A vláda jí od příštího roku přidá něco přes padesátikorunu. Nevěřím tomu, že se tady najde jediný z nás, komu by tohle přišlo normální, spravedlivé a zásluhové.

Proto navrhuji, abychom zcela změnili systém valorizace důchodů i systém vyměřování zásluhovosti, který musí reflektovat více parametrů než jen čistý příjem během zaměstnání. A co se týče řešení, které by přineslo okamžité dílčí zlepšení, Úsvit navrhuje, aby důchody nebyly zvyšovány všem stejným procentem - jako je tomu nyní, nýbrž všem stejnou paušální částkou a tím by se přestaly rozevírat sociální nůžky mezi bohatými a chudými. Zajistí se tím jak větší pomoc pro nejchudší a sociálně potřebné, tak i dlouhodobá fiskální udržitelnost, řekl dnes Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně.

Témata:  důchody Tomio Okamura

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy