Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministryně Müllerová: Na důchody nemáme! Zvykejte si!

Ministryně Müllerová: Na důchody nemáme! Zvykejte si!

Foto: MPSV

Současná ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová apeluje na občany, aby se začali sami starat o svůj důchod, ačkoli jsou od něj ještě daleko. Současný systém, kdy lidé spoléhají na peníze od státu je neudržitelný z toho důvodu, že lidé dnes tráví v důchodu daleko více let než dříve.

Müllerová upozorňuje na to, že jsou čeští senioři výjimkou, když jejich příjem tvoří 95% financí od státu. V okolních státech si lidé již dávno zvykli spoléhat na stát méně, stejně si budou muset zvyknout i Češi.

„Penzijní reformou už prošlo Polsko, Slovensko, Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko nebo Lotyšsko, které zavedly druhý důchodový pilíř," uvádí na blogu Aktuálně.cz. Do druhého pilíře se mohou zapojit i čeští občané. Mimo to je možnost penzijního připojištění, které bylo upraveno, aby se vyplatilo více těm, kteří vkládají více peněz.

„Spoléhat se ve stáří na své úspory není nic nového. V minulosti se lidé připravovali na své stáří sami, za minulého režimu se však stali zcela závislí na státu. Myslet na dobu, kdy nebudu moci pracovat, to byla a je osobní zodpovědnost a přirozenost každého," dodává.

Témata:  důchodci Ministerstvo práce a sociálních věcí

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy