Vláda projídá peníze na důchody, varuje senátor

Dne 1. ledna 2019 vstoupila v účinnost novela zákona o zrušení bývalého Fondu národního majetku, která umožní vládě využít ve státním rozpočtu peníze z takzvaného Fondu privatizace. Senátor Tomáš Goláň, který byl zvolen jako nestraník za hnutí SEN 21, se netají tím, že tento krok považuje za mimořádně nešťastný. Podle něj vláda projídá peníze na důchody.

Ilustrační fotografie
reklama

Senátor varoval důchodce, že rezervu na důchody, až nastane krize, jim projedla vláda. „Tak si myslím, že je třeba vysvětlit, o co jde. Vládní koalice totiž schválila zákon, který rozpustil z Fondu privatizace (dříve Fond národního majetku) do státního rozpočtu rezervu ve výši cca 30 mld. Kč. Na tuto rezervu, která sloužila především na krytí schodku salda důchodového pojištění, nesáhly vlády ani v roce 2009, tedy v době největší krize!!!“ zdůraznil.

Připomněl také, že byl tento fond ročně doplňován z dividend státních podniků jako je ČEZ, Čepro a další, a z pronájmu státního majetku, takže se tato částka určitě nezmenšovala. „Rezerva byla určena dále kromě krytí schodku salda důchodového pojištění i na krytí škod z dob socialismu (ekologické zátěže, prohrané spory, apod) a ještě na další asi 4 minoritní účely (průmyslové zóny, fond kulturního dědictví, atd.),“ vysvětluje Goláň, který se v civilním životě živil jako daňový poradce.

Vláda svůj krok zdůvodnila tím, že již druhým rokem je saldo důchodového pojištění v přebytku, takže rezervu není zapotřebí. „Pokud bude v budoucnu potřeba krýt některé z výdajů, vláda prý na ně přesune peníze z rozpočtu. Logika, kterou poslanci asi nepochopili. Až brzy nastane krize a nebude v rozpočtu na důchody, tak vláda přesune peníze z rozpočtu do rezervy z jiných kapitol a pak z této rezervy vyplatí důchody? Takže ubereme školství, dopravě, zdravotnictví, protože rezerva už nebude,“ tvrdí senátor.

Poukázal také na to, že Senát tento zákon smetl ze stolu, protože nechce hazardovat s důchody seniorů jenom proto, aby si vláda vylepšila svou bilanci rozpočtu. „Pro schválení vystupoval pouze Jiří Čunek a paní Hamousová jako šéfka klubu ANO. Sněmovna pak naše veto přehlasovala 103 hlasy. V době krize budou tedy důchody financovány z jiných rozpočtových kapitol, což doposud nebylo zapotřebí,“ připomněl, že zákon nakonec přes nesouhlas horní komory prošel.

Využití peněz nebude omezeno konkrétním účelem, vláda je bude moci nasměrovat podle svých priorit. Změna zákona má podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) posílit roli Parlamentu při nakládání s veřejnými prostředky v řádu miliard korun ročně.

Vláda chtěla, aby pravomoc k nakládání s penězi po zrušeném FNM přešla na Sněmovnu v rámci procesu schvalování státního rozpočtu. Ministryně již několikrát odmítla, že by změna znamenala účetní trik pro vylepšení bilance státu. V případě nedostatku peněz na privatizačním účtu umožní novela naopak přesunout do něj peníze ze státního rozpočtu.

Fond privatizace fakticky tvoří zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na ministerstvo financí. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy hlavně od společností ČEZ nebo Českého aeroholdingu. Začátkem loňského roku na nich bylo téměř 22 miliard korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky