EU a únik daní? Češi mají řešení

Česká republika, ale i ostatní státy Evropské unie se potýkají s únikem peněz do daňových rájů. Tým evropských právníků a českého europoslance Tomáše Zdechovského vytvořil návrh tzv. taxparentního řešení. Jeho účelem je zabránit únikům peněz mezinárodních korporací do daňových rájů.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

„Jedná se o řešení, které je jednoduché a inteligentní, neboť staví na posledních výzkumech v oblasti behaviorální ekonomie a rozvíjí již osvědčené koncepty. Možnost uvádět na svých produktech značku EU TAXPARENT by měla nadnárodní skupina, která by zveřejnila svoji vlastnickou strukturu a dále by součet částek odvedených na daních ve všech zemích, v nichž daná nadnárodní skupina působí, měl dosahovat nejméně 11,25 % jejich příjmů,“ vysvětluje Zdechovský výhody „taxparentnosti.“

Opatření by zvýšilo transparentnost chování nadnárodních společností, což by vedlo ke snížení korupce, střetu zájmů a praní špinavých peněz. Taxparentní řešení má potenciál získat podporu napříč politickým spektrem, protože jeho nespornou výhodou je i politická neutrálnost. 

Evropská komise by měla zveřejnit plán boje proti daňovým únikům

V souvislosti s vytvořením zmíněného návrhu se europoslanec obrátil na Evropskou komisi se dvěma žádostmi o vysvětlení. Chce vědět, jaké jsou překážky, ať už právní, politické či administrativní, které brání Komisi v přípravě či zavedení tzv. taxparentního řešení problému zneužívání daňových rájů mimo EU ze strany mezinárodních korporací.

Druhá otázka se týká dalších plánů komise v této oblasti: „Je pro mě velikou neznámou, jaká systémová opatření či akce hodlá Komise podniknout v boji s daňovými úniky mezinárodních společností v daňových rájích. Podniká-li Komise v této oblasti nějaké konkrétní kroky, rád bych znal harmonogram případně legislativní plán,“ dodává Zdechovský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky