V roce 2014 se mohou desetitisíce zaměstnanců stát daňovými delikventy

Tuzemský daňový systém se v příštím roce příliš nezmění, přesto se v něm objevuje jedna zásadní novinka. U zaměstnanců, kteří v roce 2013 podléhali solidárnímu zvýšení daně (byť i v jednom měsíci), již totiž nemůže jejich zaměstnavatel provést roční zúčtování za tento rok. Těmto zaměstnancům tak přibude nová daňová povinnost, navíc z obecného hlediska dojde opět ke zvýšení administrativy správy daní. "Odhadujeme, že se v České republice bude tato záležitost týkat až 250.000 zaměstnanců," říká daňový poradce Ing. Petr Frisch ze společnosti Pro Factum Consulting.

660
reklama

Zmíněná daňová povinnost vyplývá ze zákona o daních z příjmů dle paragrafu 38g, odst. 4. Nejproblematičtější na celé záležitosti je to, že daňové přiznání bude podávat desetitisíce občanů České republiky poprvé v životě. „Podle našich informací vyjde sice řada zaměstnavatelů svým zaměstnancům vstříc a jejich novou daňovou povinnost jim vyřeší v rámci vlastních účetních oddělení, standardně ovšem budou zaměstnavatelé o vzniklé situace pouze (lépe či hůře) informovat. A pokud daný zaměstnanec daňové přiznání vůbec nepodá, přestože mu má stát vrátit přeplatek na dani, tak může být za tento přístup relativně výrazně sankcionován," upozorňuje Petr Frisch.

Pro názornost připravila daňová kancelář Pro Factum Consulting „fiktivní" příběh pana Soukupa, který může být modelovou situací tisíců zaměstnanců v České republice:

Pan Soukup má hrubou mzdu 45.000 Kč měsíčně a navíc má od zaměstnavatele příspěvky na penzijní pojištění, stravenky, automobil ke služebním a soukromým účelům, 13. plat a roční odměny. V prosinci 2013 dostane pan Soukup 13. plat a navíc mimořádnou odměnu ve výši 10.000 Kč. Protože bude mít v prosinci hrubý příjem 106.550 Kč (se započítáním auta), tak o tři tisíce korun překročí limit pro odvod solidární daně. Mzdová účtárna ve firmě, kde pracuje, následně upozorní pana Soukupa, že si musí podat daňové přiznání za rok 2013.

V březnu 2014 udělá pan Soukup chybné rozhodnutí - než by vyplňoval složité daňové přiznání, tak radši nechá státu těch pár stokorun... V listopadu 2014 mu ovšem přichází upozornění z finančního úřadu, že „v souladu s § 250, odst. 1 daňového řádu, mu vzniká povinnost uhradit pokutu, nepodá-li daňové přiznání nebo dodatečné daňové přiznání, ačkoliv měl tuto povinnost, a toto zpoždění je delší než 5 pracovních dnů, ve výši 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení". Pan Soukup bude nucen podat koncem roku 2014 dodatečné daňové přiznání a zaplatit sankci příslušnému finančnímu úřadu ve výši až 11.000 Kč (pokuta se totiž počítá z celého základu stanovené daně).

Témata: zaměstnanci | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky