Kde se bude propouštět a kde naopak dostanete vyšší plat?

Mezi lidmi stále panuje značná obava ze ztráty zaměstnání, podle některých průzkumů se jedná dokonce o jednu z největších životních obav Čechů vůbec. Nabízíme proto přehled oborů, který prozradí, v jakých oblastech se zaměstnavatelé chystají nabírat, kde propouštět, ale také v jakém odvětví a v jakém kraji jsou nejvyšší platy a komu rostou nebo klesají nejrychleji.

660
reklama

"Zaměstnavatelé v České republice očekávají pro poslední letošní čtvrtletí stagnující náborové aktivity. Tři procenta z nich očekávají nárůst počtu pracovních sil, další tři procenta předpovídají snížení počtu pracovních sil a 91 procent zaměstnavatelů nepředpokládá žádné změny. Ostatní nedokázali odpovědět," uvádí výroční zpráva společnosti Manpower. Na základě těchto údajů vykazuje Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro čtvrté čtvrtletí 2013 hodnotu 0 procent.

V jakých odvětvích se chystají zaměstnavatelé propouštět nejvíc?

Výsledky šetření Indexu trhu práce společnosti Manpower ukazují, že zaměstnavatelé v pěti z 10 odvětví předpovídají pro nadcházející tři měsíce pokles počtu pracovních sil. Nejhorší situace na trhu práce hlásí odvětví Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody. Útlum náborových aktivit však hlásí také Doprava, skladování a komunikace nebo segment Ubytování a stravování.

Kde se naopak chystají nabírat více pracovníků?

Proti tomu pozitivní náborové prostředí hlásí například Velkoobchod a maloobchod, oblast Zemědělství, myslivost, lesnictví a rybolov, ale překvapivě také odvětví Těžba nerostných surovin. „To však může být zapříčiněno i tím, že sběr dat pro šetření probíhal zhruba před měsícem, kdy ještě nebyla nelehká situace v některých českých dolech tolik mediálně propírána,“ upřesnila Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

V rámci průzkumu Indexu trhu práce pro čtvrté čtvrtletí 2013 bylo osloveno 750 českých zaměstnavatelů.

V počtu zaměstnanců se žádná revoluce zřejmě konat nabude, jak jsou na tom platy?

Během druhého čtvrtletí letošního roku vzrostla průměrná měsíční mzda v Česku o necelých 300 korun na 24 953. Pokud se zaměříme na jednotlivé obory, můžeme mezi odvětvími vidět značné rozdíly. Zatímco někde si lidé polepšili i o dvojnásobek průměru, jinde přišli o tisíce korun měsíčně.

„Nejvíce by se mělo letos přidávat ve farmacii a některých dalších odvětvích průmyslu. Tradičně štědré bývají i finanční instituce. Letos to však bude jen na úrovni průměru. Nejméně štědré očekáváme letos odvětví dopravy a logistiky,“ komentuje analytik PwC Libor Stodola.

Kde se chystají zaměstnavatelé nabírat, kde propouštět a kde berou lidi nejvíc? Jak je na tom váš kraj?

Pokud bychom Česko rozkouskovali na Čechy, Moravu a Prahu, je možné vidět podstatné rozdíly v náladě zaměstnavatelů. Nejhorší situace by měla být v nadcházejících měsících na Moravě, kde se chystá spíše propouštění (-2 procenta), proti tomu Čechy stagnují na nule a samotná Praha předpokládá nábor (+4 procenta).

Dalším zajímavým srovnáním může být pohled na výši platů podle krajů v Česku. Berou více peněz lidé v Plzeňském kraji, nebo v Jihomoravském? Kde je nejvyšší průměrná mzda a kde nejnižší? Prozradí srovnání všech krajů v republice.

Muži, nebo ženy? Jaký je rozdíl v platech?

Český statistický úřad sleduje rozdílný vývoj platů u mužů a žen od roku 2006. Již tehdy se ukázalo, že muži jsou v průměru lépe placeni než jejich křehčí kolegyně. První statistiky uvádějí, že zatímco medián (hodnota uprostřed mzdového pásma) u mužů činil začátkem roku 2006 až 16 617 korun, ženy měly platy o více než 3200 korun nižší.

Pokud se podíváme o sedm let dopředu, do současnosti, je zřejmé, že rozdíl mezi platy se prohloubil o zhruba 700 korun na více než 3900. „Během druhého čtvrtletí 2013 vzrostl plat mužů na 22 769 korun, zatímco žen na 18 836 korun,“ uvádí statistika ČSÚ.

Témata: mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky