Daňové přiznání dopadá na Čechy. Jaké největší chyby děláme?

Na odevzdání daňového přiznání mají poplatníci již jen deset dní a přiznání k zatím odevzdalo zhruba jen 22 % právnických osob a 35 % osob fyzických. Posledním dnem pro odevzdání daňového přiznání a pro úhradu daně je pondělí 1. dubna 2019. Lidé v něm ale jistě i letos, stejně jako každý rok, udělají řadu chyb. Které jsou podle Finanční správy ty nejčastější?

Ilustrační foto
reklama

Finanční správa eviduje přehled nejčastějších chyb, které poplatníci v daňových přiznáních dělají. Mezi ně patří:

  • Špatně uplatňují odčitatelné položky a slevy na dani – například školkovné uplatňují v maximální možné výši, ačkoliv reálně zaplatili nižší částku.
  • Započítávají slevy a zvýhodnění, i když na ně nemají nárok – například úroky z hypotéky si uplatňuje ten, kdo není vlastníkem.
  • Chybně uplatňují slevu na manželku nebo manžela – nejčastější chybou bývá nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo mateřské do příjmů manželky nebo manžela. Slevu lze uplatnit, pokud vyživovaná manželka/manžel neměla vlastní příjmy přesahující za daný rok 68 000 Kč. Těmito příjmy se rozumí úhrn všech vlastních příjmů nesnížený o daňové výdaje, tj. hrubý příjem.
  • Často také špatně uplatňují slevu na dítě. Nejčastější chybou je uplatnění jednoho dítěte oběma rodiči.
  • V neposlední řadě by poplatníci neměli zapomenout se na všechny formuláře podepsat a odevzdat je se všemi povinnými přílohami.

Daňové přiznání lze podat elektronicky, většinu chyb odhalí

Povinně elektronicky musí podání učinit všichni poplatníci, kteří mají zpřístupněnu datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Mohou tak ale učinit i ostatní, skrze interaktivní formulář na webu Finanční správy. Výhodou formuláře je, že dokáže mnoho chyb odhalit.

Po správném vyplnění formuláře v aplikaci EPO je možné přiznání odeslat několika způsoby:

  • První možností je odeslání s uznávaným elektronickým podpisem (ZAREP).
  • Daňové přiznání lze odeslat také bez elektronického podpisu. Je ale nutné po vyplnění přiznání vytisknout Potvrzení o podání, které je v aplikaci ke stažení po úspěšném odeslání přiznání a do 5 kalendářních dnů ho doručit na finanční úřad.
  • Další možností je přiznání uložit k odeslání do datové schránky a poté ho odeslat ve formátu XML do datové schránky správce daně.
  • Poplatníkům, kteří mají zpřístupněnu datovou schránku a nemají uznávaný elektronický podpis, doporučujeme vyplnit a odeslat přiznání v aplikaci EPO a při odeslání zvolit: „Ověření identity přihlášením do datové schránky“. Jedná se o způsob podepsání podání pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky. Tato nová možnost je určena pro všechny oprávněné a ověřené osoby, které mají v datové schránce právo odesílat písemnosti.
  • Aplikaci EPO mohou využít i poplatníci, kteří nechtějí přiznání poslat elektronicky. V aplikaci si ho stejně mohou za pomoci průvodce vyplnit, vyplněný formulář vytisknout a podepsaný odnést na finanční úřad.

Vyplnění daňových formulářů je možné provést v jakémkoliv standardně nastaveném, moderním prohlížeči internetu. Pouze v případě použití elektronického podpisu doporučujeme provést kontrolu nastavení počítače, která je v aplikaci EPO dostupná.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky