Bydlení bude mít každý. Zajistí to obce, zaplatí stát, zní plán

V budoucnu by v Česku už nemuseli být žádní bezdomovci. Podle představ ministerstva práce a sociálních věcí by měl bydlení každý. Povinně by ho zajistily obce s podporou státu. Stálo by to pět miliard ročně, informuje MF Dnes.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

Vrací se bytový socialismus. Podle návrhu z úřadu ministryně Michaely Marksové (ČSSD) má mít nárok na bydlení každý, bez ohledu na to, zda si na to vydělá. Postaraly by se obce a stát. Obce by podle návrhu měly povinnost zajistit dostatek bytů pro sociální případy. Mezi ně se řadí lidé bez střechy nad hlavou a ti, jimž nájem spolkne více než 40 procent příjmů. Podle statistiků do této kategorie patří zhruba 273 tisíc domácností, tedy přes půl milionu lidí, píše deník MF Dnes.

Velkou část nákladů by obcím zaplatil stát. Podle Koncepce sociálního bydlení, ve které se o návrhu píše, by to ročně stálo nejméně 4,6 miliardy korun ze státního rozpočtu navíc. "V civilizovaných evropských zemích je zcela běžné, že v levnějších obecních nájmech bydlí i úplně normální lidé, kteří mají pouze nižší příjmy,“ argumentuje ministryně Marksová.

Ze zmíněné koncepce by měl vzniknout dosud chybějící zákon o sociálním bydlení, který by platil od začátku roku 2017. Návrh vzniká v době, kdy stát bojuje se zneužíváním dávek na bydlení. Majitelé ubytoven si z nich udělali výborně fungující byznys a výplaty těchto dávek v posledních letech vzrostly o desítky procent. Jen loni na ně stát vydal 12 miliard korun.

Návrh proto počítá s tím, že místo na účty ubytoven půjdou peníze od státu přímo obcím, které budou byty pronajímat. Jejich povinností bude vytvořit speciální bytový fond, který bude zahrnovat okolo pěti procent bytů v obci.

To však starostové považují za nereálné. „Náklady by mohly být pro obce neúnosné,“ upozorňuje například starostka Kunína Dagmar Novosadová, která má ve Svazu měst a obcí na starosti bytovou politiku. Její obec hranice se svými 33 byty nedosahuje a podobně je na tom řada dalších měst. Zpravidla jim po privatizaci zůstala jen malá část bytů. Obce by si tak pro splnění této kvóty musely samy část bytů pronajmout od soukromých vlastníků.

Druhou variantou by byla výstavba nových bytů, s jejíž podporou stát také počítá. Obce by dostaly záruky na úvěry a dotace ve výši až deseti procent. Část peněz by mohla také jít z evropských fondů, uvádí dnešní vydání MF Dnes.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky