Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlastní bydlení? V zahraničí samozřejmost, v Česku luxus pro vyvolené

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pořídit si hypotéku se stává stále větším luxusem. Může za to nejen zpřísnění pravidel České národní banky, k němuž došlo před několika dny, ale i úrokové sazby, které jsou oproti mnoha evropským zemím šílené. Zatímco ve Francii je například doba fixace dvacetiletá a úroky činí kolem jednoho a půl procenta, v Česku jsou úroky o mnoho vyšší, navíc při mnohem kratší fixaci.

Podle statistiky Eurostatu, ECB a Crédit Foncier, na které upozornila analýza společnosti ChytryHonza, se průměrné úrokové sazby hypoték v Evropě pohybují od 1,09 procenta v Dánsku až po 4,4 procenta v Polsku. Česká republika je s průměrnou sazbou 2,2 procenta šestou nejdražší zemí v Evropské unii.

"Například ve Francii je běžná doba fixace 20 let, zatímco v České republice je to 3-10 let. Například v létě 2018 byla průměrná sazba ve Francie kolem 1,6 % na 20 let, zatímco v České republice to bylo 2,5 % při kratší fixaci. Češi jsou tedy méně zadlužení, ale na splátkách zaplatí víc," vysvětluje předseda představenstva Nicolas Eich.

Analýza ukázala, že ještě v roce 2014 rostly celkové objemy úvěrů na bydlení meziročně o dvě procenta, v roce 2016 to již bylo o 3,1 procenta a v loňském roce došlo k dalšímu zrychlení na 4,3 procenta. 

Za posledních pět let se také zvýšilo zadlužení domácností, a to o 13 procent. Analýza ale upozorňuje na rozdíl mezi zeměmi jižní Evropy, kde došlo k poklesu o 10 procent, a zeměmi východní Evropy, kde zadlužení od roku 2014 vzrostlo o 26 procent.

Nejvíce jsou zadlužené domácnosti v Dánsku, Lucembursku, Švédsku, Holandsku a Velké Británii, naopak nejméně v Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku. V přepočtu na jednoho obyvatele ale dluží každý Evropan na hypotékách v průměru 12 452 eur. 

Úvěry na bydlení navíc představují 87 procent z celkových 7 287 miliard eur z objemu všech úvěrů v EU. Zbylá procenta tvoří spotřebitelské úvěry. Celosvětově tak jde o jeden z nejvyšších podílů hypotečních úvěrů na celkovém zadlužení. Evropský průměr ale výrazně zvyšují především Dánsko, Švédsko, Velká Británie, Finsko a Irsko, kde jsou poskytovány vyšší hypotéky. 

Témata:  bydlení byty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?