Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České peněženky plní fotky partnerů, náplasti a rybí šupiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nejen jako pouzdro na peníze a doklady vnímají Češi své peněženky. Kromě nutných platebních prostředků v nich najdeme třeba fotografie partnera a veškerých rodinných příslušníků, praktické náplasti nebo rybí šupiny.

Dámské peněženky jsou oproti pánským plnější, ženy totiž navrch nosí častěji i věrnostní karty nebo vizitky. V peněženkách mladých lidí ve věku do 24 let najdeme ve čtvrtině případů také prezervativ. Vyplývá to z nejnovějších údajů reprezentativního průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

V kouzlo šupin věříme, při nakládání s penězi však nejsme příliš opatrní

Podle tradice zajistí kapří šupiny dostatek peněz. Jsou tedy symbolem bohatství, a proto se před štědrovečerní večeří umisťují pod talíře, případně se drží v dlani nebo dávají do peněženky. Podle průzkumu jsou této zvyklosti věrny především ženy. Napříč populací ale najdeme šupinu téměř v každé čtvrté peněžence (28 %). Oproti 20 % mužů s sebou šupinu nosí 37 % žen. Tradici nejvíce holdují lidé ve středním věku. S přibývajícími léty počet šupin v peněženkách klesá, což si lze vysvětlit snižující se mírou potřeby peněz v jednotlivých životních etapách.

„Lidéby si stejně, jako si hýčkají veškeré osobní drobnosti ukryté v peněžence, měli hlídat i finance samotné. Dbát by měli především na základní bezpečnostní opatření, a sice pro případ krádeže nosit odděleně peníze, platební karty a doklady,“radí Petra Kopecká z Raiffeisenbank. Průzkum totiž ukázal, že téměř tři čtvrtiny Čechů nosí peníze společně s doklady. Češi jsou opatrnější až s věkem. Celkem 90 % mladých lidí do 24 let nosí peníze spolu s doklady, u lidí nad 45 let jsou to méně než tři čtvrtiny. „Pokud vám peněženku někdo ukradne, nečekejte a okamžitě zablokujte přístup k platebním kartám. Telefonní číslo pro blokaci mějte proto neustále u sebe,“dodává Petra Kopecká.

Věrnostní karty v drtivé většině peněženek

„Zvýšil se také počet lidí, kteří v peněžence nosí věrnostní karty. Letos karty najdeme u 76 % Čechů, což je o 5 % více, než v roce 2015. Na druhou stranu si ve svých peněženkách více připomínáme své blízké – fotek rodiny a partnerů přibývá na úkor vizitek,“ říká Petra Kopecká. Dámská peněženka je oproti té pánské nabitější. Například fotografii má v peněžence šest z deseti žen oproti čtyřem z deseti mužů. Ženy dominují, i co se vizitek, náplastí, ale i věrnostních karet týče.

Peněženku na druhou stranu vůbec nevlastní 4 % Čechů, častěji muži než ženy.

Témata:  doklady peněženka finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.