Krádež identity? Jaké to je, když ztratíte doklady

Někteří lidé nosí doklady v peněžence, jiní mají speciální kapsu na doklady zvlášť. Přít ať už o jednu nebo druhou peněženku je vždy nemilé. Ale pokud u sebe nenosíte hodně velké finanční obnosy, je nepříjemnější ztratit doklady, než pár korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Problém při ztrátě občanského průkazu není jen jeho následné obnovení, ale také krádež identity. Na vaši občanku si totiž může vzít někdo klidně i půjčku. Proto některé finanční instituce při vyšších půjčkách požadují k ověření totožnosti doklady dva.

Největší nebezpečí zde představuje zneužití ztracených nebo odcizených osobních dokladů. „Dle platného zákona má každý povinnost se o své doklady řádně starat a chránit je před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím. Ten kdo své doklady nechrání dostatečně, může dostat pokutu až ve výši deseti tisíc Kč. To ale není vše, mnohem vyšší škody a problémy může přinést samotné zneužití dokladů,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností ze společnosti NEXT.

Na svou peněženku byste si měli dávat pozor v podstatě pořád. Rozhodně důležité věci nenechávejte v autě. Doma si své doklady a peněženku také pečlivě ukliďte. V poslední době roste trend vloupání, i když jsou majitelé bytu doma. Nenechávejte tedy tyto věci ani blízko vstupních dveří.

Pokud vám někdo doklady odcizí, nebo je ztratíte, okamžitě tuto nepříjemnost nahlaste na policii. Informace o ztrátě dokladů se pak vloží do veřejně přístupné databáze neplatných dokladů, a to vám přinese ochranu proti závazkům z podvodně uzavřených smluv. Nezapomeňte si říct o protokol o nahlášení ztráty, který vám pak bude sloužit jako důkaz v případě, že by si na vaši občanku někdo vzal třeba úvěr.

„Osoba, která se vašeho dokladu zmocní, ho může použít například při sjednávání půjčky nebo zneužít při páchání jiné trestné činnosti. Pokud tedy váš doklad nebude hlášený jako ztracený případně odcizený, můžete se dostat do značných nepříjemností. Domů vám například mohou přijít účty za služby, které jste si nikdy neobjednali, ale byly uzavřené na váš doklad. Složitá situace může nastat i při dalším prošetřování takové události,“ varuje na svých stránkách Policie ČR.

Jestliže nahlásíte ztrátu dokladu a pak jej najdete, což se běžně stává, nezapomeňte tuto skutečnost rovněž nahlásit na policii nebo úřadu. Doklad je totiž stále v databázi veden jako odcizený nebo ztracený a je tedy neplatný a vy se jím nesmíte prokazovat. 

Monika Hrušová / více na hypoindex.cz

Témata: CZK | doklady

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky