Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hypotéky mírně zdražily, prodej nových bytů v Praze přesto zrychluje

Bydlení, ilustrační fotografie
Bydlení, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V srpnu průměrná úroková sazba u hypoték podle statistik Fincentrum Hypoindexu mírně vzrostla na 2,11 procenta z červencových 2,08. V druhém prázdninovém měsíci si klienti sjednali celkem 8943 hypoteční úvěrů v celkovém objemu 15,637 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem se jednalo o mírný pokles, v meziročním srovnání však počet uzavřených hypoték i celkový objem vypůjčených peněz prudce vzrostl.

„Současné mírné zdražení hypoték nemá žádný vliv na poptávku po nových bytech. Naopak z našich dat je patrné, že tempo prodeje nových bytů ještě zrychluje. Například v Praze se loni prodalo 5950 nových bytů, za letošní rok očekáváme zhruba 7000 prodaných bytů. Zvyšuje se průměrná výše půjčené částky, což svědčí o optimismu lidí pramenícího z dobré kondice české ekonomiky,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je tuzemským developerským lídrem.

„Silný zájem o hypotéky a tudíž i o pořízení vlastního bydlení samozřejmě těší též developery. Je to pro nás dalším impulsem do přípravy nových projektů anebo urychlení prodeje a realizace těch stávajících. Například v našem nejnovějším projektu EKOCITY Hostivař jsme jen za první měsíc prodali na rezervační smlouvy 180 bytů. První dvě etapy se 434 byly během tří měsíců vyprodány z 80 procent. Proto jsme třetí etapu tohoto projektu se 124 byty uvedli do prodeje o rok dříve, než jsme původně plánovali,“ uzavírá Evžen Korec.

Témata:  hypotéky bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.