Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku kolují padělané peníze za miliony! Jak poznat nepravou bankovku?

V Česku kolují padělané peníze za miliony! Jak poznat nepravou bankovku?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česká národní banka (ČNB) zadržela v roce 2012 celkem 3586 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny. Bylo to téměř o tisíc méně než v roce 2011 a většina padělků českých peněz patří do kategorie jednodušších falzifikátů, řekl člen bankovní rady ČNB Lubomír Lízal.

Padělky zadržené ČNB mají hodnotu 3,75 milionu korun. Nejčastěji padělanými jsou dlouhodobě bankovky 1000 a 500 korun. Tyto hodnoty neslo vloni sedm z deseti zadržených padělků. Pro srovnání - v roce 2011 bylo na území ČR zadrženo celkem 4541 padělaných a pozměněných bankovek a mincí české měny v celkové hodnotě 2,94 milionu korun.

"Naprostá většina padělků byla i v loňském roce vytvořena méně pokročilými technikami, padělatelé nejčastěji pracovali s inkoustovými tiskárnami a kopírkami. Takové falzifikáty zpravidla nebývají příliš zdařilé, buď nemají žádné ochranné prvky, anebo jsou tyto pouze jednoduše napodobené," doplnil Lízal, který dohlíží na činnost sekce peněžní a platebního styku.

Kvalita padělků se v porovnání s předchozími roky nezměnila, drtivá většina jich vznikla v inkoustových tiskárnách nebo na barevných kopírkách. V pětistupňové škále nebezpečnosti, která odpovídá školnímu hodnocení, je 82 procent padělků českých bankovek hodnoceno 4. nebo 5. stupněm. Takové falzifikáty se označují jako méně zdařilé nebo neumělé a nenesou zpravidla žádná nebo pouze jednoduchá napodobení ochranných prvků.

Jak odhalit padělek? "Přítomnost základních ochranných prvků si může člověk ověřit ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením," popisuje postup Lízal. Pokud při manipulaci s bankovkami či mincemi vznikne podezření na jejich nepravost, musí je člověk odevzdat bance nebo Polici ČR.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) Peníze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.