Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarsko má novou bankovku v hodnotě 1000 franků. Hotovost je kulturní fenomén

chf
chf
Foto: INCORP images

Švýcarská centrální banka představila novou verzi bankovky v nominální hodnotě 1000 švýcarských franků (22.560 Kč), která vstoupí do oběhu 13. března. Nová bankovka přichází v době, kdy se jiné centrální banky od bankovek s vysokou nominální hodnotou odklánějí kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám a k praní špinavých peněz.

Švýcarská centrální banka upozornila, že nová bankovka v hodnotě 1000 franků, která má několik bezpečnostních prvků proti padělání, zohledňuje popularitu hotovosti ve švýcarské kultuře a že jejím účelem není pomáhat kriminálním živlům.

"Současné nominální hodnoty (švýcarských bankovek) jsou přiměřené a odpovídají požadavkům lidí," uvedl viceprezident švýcarské centrální banky Fritz Zurbrügg. "Tisícifranková bankovka je používána pro platby a má rovněž funkci uchovatele hodnoty. Hotovost je ve Švýcarsku stále velmi populární, je to kulturní fenomén," dodal. Tisícifranková bankovka se podle něj ve Švýcarsku používá zejména k hrazení nákladnějších nákupů a k placení účtů na poště, napsala agentura Reuters.

Většina centrálních bank eurozóny v lednu přestala dávat do oběhu bankovky v nejvyšší hodnotě 500 eur (12.810 Kč) kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám. Výjimkou jsou pouze centrální banky Německa a Rakouska, které budou tyto bankovky vydávat do 26. dubna.

Témata:  Švýcarsko CHF (Švýcarský frank)

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Láká vás investování? Investiční desatero pomůže nenaletět podvodníkům

Je všeobecně známo, že pravidelné investování nejenže ochrání peníze před inflací, nabízí také zajímavou možnost, jak zhodnotit své peníze. Nedávný průzkum, který jsme realizovali ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos, ukázal, že investiční apetit Čechů stále roste. Zvýšilo se procento těch, kteří mají nějaký typ investice. V současnosti jde o 47 % populace, zatímco březnový průzkum, ukázal na 42 % populace. Začít investovat jde již s pár set korunami. Jak správně investovat a navíc předejít tomu, abychom nenaletěli podvodné nabídce? Pomůže vám k tomu investiční desatero.