Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB má stále k dispozici výroční dvacetikorunové mince

ČNB, ilustrační fotografie
ČNB, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Po třech dnech výměny dvacetikorunových mincí a papírových stokorun ke 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska jich má stále Česká národní banky zhruba čtvrtinu na výměnu. Výměna začala ve středu, v pobočkách ČNB byl o ni velký zájem. Dnes už ovšem například fronty před pražskou centrálou České národní banky v ulici Na Příkopě byly minimální, před 9:00 čítala zhruba 20 lidí.

Přesný počet mincí a bankovek, který centrální bance zbývá k distribuci, ČNB nesděluje. Emise byla stanovena v množství 200.000 kusů od každého vzoru dvacetikorun s portréty prvního ministra financí Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila, tedy celkem 600.000 mincí, a 200.000 stokorunových bankovek s přítiskem.

Na pracovištích ČNB si zájemci mohou vyměnit najednou tři kusy od každého vzoru za hotovost ve stejné hodnotě, tedy až devět dvacetikorun a tři stokoruny s přítiskem. Výměna potrvá do vyčerpání zásob.

Mince a bankovky není možné objednat ani zaslat. Možná je jen výměna za jakékoli jiné české mince a bankovky na pracovištích ČNB v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Seznam a otevírací doba všech sedmi územních pracovišť ČNB, kde mince vyměňují, jsou dostupné na webu ČNB. Pobočky ČNB mají otevřeno pro veřejnost do 14:00.

Loni 24. října vydala centrální banka ke 100. výročí vzniku Československa dvacetikorunové mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše. Jejich prodej na pobočkách centrální banky rovněž doprovázely několikahodinové fronty. ČNB tehdy ukončila výměnu 30. října.

Dvacetikorunové mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše.

Témata:  Česká národní banka (ČNB)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.