Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z EET unikají citlivá data podnikatelů. K nezabezpečeným údajům má přístup téměř každý

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zástupci podnikatelů na dnešní tiskové konferenci demonstrovali, jakým způsobem mohou unikat citlivá data podnikatelů zapojených do EET. Elektronická evidence je podle nich navržena nedbale a nesplňuje základní požadavky na bezpečnost.

„K údajům z EET se může dostat téměř každý. Pokud někdo chce, zjistí obraty jednotlivých provozoven, měsíční prodeje, prodeje ve dnech v týdnu i prodeje v hodinách i minutách,“ upozornil IT expert a dlouhodobý bojovník proti EET Boleslav Buzek.

Právě zmíněný obrat provozoven a další podobné údaje jsou podle obchodního zákoníku obchodním tajemstvím. EET je tedy v přímém rozporu s českým obchodním právem i obchodním právem euroatlantických zemí. Česká EET totiž ohrožuje nejen české živnostníky, ale také velké firmy i nadnárodní řetězce.

„Dle vývoje obratu lze např. vyčíst, ve kterém místě se lépe podniká, v jaké dny a jaké jsou sezónní výkyvy. Na základě těchto informací lze rozhodovat o významných investicích i o optimalizaci zásob v sezónních výkyvech a získat tím nekalou konkurenční výhodu,“ doplnil Buzek.

Zástupci podnikatelů sdružení v Podnikatelských odborech i dalších uskupeních proto vyzývají ministerstvo financí a premiéra Andreje Babiše k okamžitému rušení EET.

K jejich výzvě se také připojují i někteří poslanci. Podle Jana Skopečka z ODS EET absolutně nic nepřinesla a údaje, kterými se ministerstvo financí ohledně EET chlubí, jsou pouze vycucaná z prstu.

Pokud nebude na podnikatelskou výzvu ministerstvo reagovat, budou podnikatelé postupovat soudní cestou.

Témata:  EET (elektronická evidence tržeb) ekonomika podnikatelé

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Láká vás investování? Investiční desatero pomůže nenaletět podvodníkům

Je všeobecně známo, že pravidelné investování nejenže ochrání peníze před inflací, nabízí také zajímavou možnost, jak zhodnotit své peníze. Nedávný průzkum, který jsme realizovali ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos, ukázal, že investiční apetit Čechů stále roste. Zvýšilo se procento těch, kteří mají nějaký typ investice. V současnosti jde o 47 % populace, zatímco březnový průzkum, ukázal na 42 % populace. Začít investovat jde již s pár set korunami. Jak správně investovat a navíc předejít tomu, abychom nenaletěli podvodné nabídce? Pomůže vám k tomu investiční desatero.