Zahraniční dluh ČR činil ke konci září 4,37 bilionu korun

Zahraniční dluh České republiky činil ke konci září 4,37 bilionu korun. Proti druhému čtvrtletí klesl o 5,8 miliardy korun a meziročně byl nižší o 68,3 miliardy korun. Dluh Česka vůči cizině odpovídá 83,4 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Ilustrační fotografie
reklama

Z hlediska jednotlivých sektorů se v zahraničním dluhu ve třetím čtvrtletí snížily závazky vládního sektoru, a to vlivem snížení objemu dluhopisů cizinců. Naopak zadlužení bankovního sektoru stouplo kvůli navýšení krátkodobých zahraničních vkladů. Za nárůstem závazků ostatních sektorů stálo zejména navýšení přijatých půjček a dlouhodobých podnikových dluhopisů cizinců.

Vládní sektor se na celkovém zahraničním dluhu ČR podílí 16,8 procenta, bankovní sektor 45,4 procenta a zahraniční závazky ostatních sektorů zaujímají 37,8 procenta z celkového dluhu.

Na zahraniční dluh soukromého sektoru připadá z celkové zahraniční zadluženosti 75,3 procenta. Zbytek jsou závazky veřejného sektoru, kam spadají závazky vládního sektoru, soukromých subjektů garantované vládou a subjektů s majoritní účastí státu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky