Ekonomická krize klepe na dveře. Dluhopisy Republiky jako efektivní štít?

Týden od vydání reinvestičních spořících státních dluhopisů neboli Dluhopisů Republiky, kterým odborníci nepředpovídali příliš slavnou budoucnost z důvodu nízkých výnosů, se karta obrací. Blížící se ekonomické krizi totiž nasvědčuje čím dál více ukazatelů, a tak lidé hledají, kam investovat úspory, aby o ně nepřišli, a právě státní dluhopisy představují jistotou, jak předejít inflačnímu znehodnocení financí.

CZK
reklama

Je to přirozený vývoj, hlásí odborníci

Ekonomická krize doslova klepe na dveře a signalizuje to nejen situace na akciových trzích, ale také shodné predikce renomovaných finančních analytiků, podle kterých se jedná o přirozený vývoj. Hospodářství totiž prochází cykly, jejichž fázemi jsou dno, expanze, vrchol (v němž se aktuálně nacházíme) a logicky pokles HDP neboli recese, která s sebou obvykle nese úbytek investic, snížení firemních zisků a s tím související nezaměstnanost. Jedním z projevů recese je pak inflace, jednoduše řečeno zdražování. Emitovat státní dluhopisy právě v tomto roce, který je zároveň 100. výročím založení republiky, se postupně ukazuje jako chytrý krok, jenž zároveň hraje na strunu vlastenectví a finanční jistoty.

Jistotu hledejte v úsporách

Dopady ekonomické krize lze minimalizovat dvěma způsoby – mít dostatečně naspořeno a našetřené peníze uložit tak, aby se přinejhorším zachovala jejich kupní síla, přinejlepším se i v době krize stále zhodnocovaly. „Pokud se chcete vyhnout znehodnocení svých úspor a zajistit jim bezpečné útočiště, investice do státních dluhopisů je tou nejlepší volbou,“ uvádí Eliška Skřivanová, tisková mluvčí serveru Rizikovedluhopisy.cz, který varuje před nepoctivými obchodníky s firemními dluhopisy. Právě investice do akcií a firemních dluhopisů představují, pro drobné investory, jedna z největších rizik.

Na stránkách Ministerstva financí se lze dočíst: „Dluhopis Republiky patří mezi nejbezpečnější konzervativní způsoby spoření, neboť představuje nástroj s garantovaným výnosem dluhopisů a garancí splacení dlužné částky.“ Totiž pravděpodobnost, že stát zkrachuje, je téměř nulová, na rozdíl od bank aj. finančních institucí.

Jak to funguje?

Reinvestiční spořící státní dluhopisy fungují, spíše než na bázi investování, na principu bezpečného uložení úspor. Nominální hodnota dluhopisů činí 1 Kč (cena za 1 ks) a zakoupit lze min. 1 000 kusů a max. 1 mil. kusů. Objem emise ministerstvo nijak nelimituje – kolik zájemců se najde, tolik dluhopisů je připraveno vydat. Celková doba investice činí 6 let s možností jednou do roka a bez sankcí požádat o předčasné splacení. Výnosy se každoročně zvyšují (od 0,50 % do 4,50 %), aby stát investory motivoval držet dluhopisy až do konce. Na rozdíl od většiny firemních dluhopisů tak úrok není vyplácen pravidelně (obvykle 1krát ročně), ale reinvestován do dalších let.

Výnosy podléhají 15 % dani a po jejím odečtení činí v průměru 1,8 % ročně, což je víc než například u spořících účtů. Státu se tak část vynaložených prostředků vrátí v podobě daně z příjmu.

Dluhopisy lze zakoupit prostřednictvím poboček ČSOB v některém z tzv. upisovacích období. To prví započalo 3. prosince a potrvá až do 18. ledna 2019. Další upisovací období následuje od 21. ledna do 1. dubna a poslední 18. března až 14. června 2019. Při zakoupení dluhopisů je každému novému klientovi zřízen elektronický účet, prostřednictvím kterého může dluhopisy snadno spravovat a posléze dokupovat. Za drobný příplatek lze také požádat o vystavení dárkového vánočního certifikátu.

Občan – neobčan

Dluhopisy Republiky jsou určeny všem fyzickým osobám s českým bankovním účtem. Nejedná se tedy o výsadu občanů ČR, jak prezentovala některá média, ale investovat mohou také cizinci. „Před touto skutečností je nutné se mít na pozoru. Hrozí totiž riziko, že podstatnou část dluhopisů skoupí spekulanti z řad zahraničních ekonomických subjektů, kteří k tomu využijí bílé koně,“ upozorňuje Skřivanová.

Ke konci srpna letošního roku měly tzv. nerezidenti, tedy zahraniční firmy a soukromí investoři v držení téměř 40 % státních dluhopisů. Argument ministryně Schillerové, že financování státu tímto způsobem představuje rozložení rizik mezi občany a zahraniční investory, a tedy i větší stabilitu, tak může vzít velmi rychle za své...

Podle statistik z konce října prodalo MF v roce 2018 dluhopisy v celkové jmenovité hodnotě 241 294 371 734 Kč.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky