Směnit pět set korun za zlatý šperk? Nová organizovaná skupina podvodníků řádí v Česku

Policie České republiky už dlouhou dobu vyzývá občany k obezřetnosti při poskytování peněz na ulici. Nyní se v Praze, ale i jinde po republice pohybuje nová, pravděpodobně organizovaná skupina podvodníků.

Policie ČR
reklama

Bylo zaznamenáno již více případů, kdy chodce zastavilo auto, většinou vyšší střední třídy, se dvěma mladými, dobře oblečenými muži. Pokaždé mluvili anglicky. Snaží se vás přesvědčit, že u sebe nemají hotovost, že mají nefunkční platební karty a jestli byste jim nepůjčili peníze na benzín.

Do zástavy se vám snaží vnutit šperky, o nichž vás přesvědčují, že jsou z cenných kovů. Společně s nimi vám podstrkují své vizitky, že prý když jim zavoláte, peníze vám vrátí. Vizitkami, na nichž bývají napsané firmy z Dubaje či z jiných luxusních destinacích, a svým celkovým vzhledem se ve vás snaží vzbudit dojem, že jsou majetní a vaše investice se vám vrátí. A kdyby ne, máte od nich v zástavě ony šperky.

Proč by ale s vámi směňovali své zlaté prsteny v hodnotě tisíců korun za pár stovek korun? Zvláště v době zastaváren? O žádné drahé kovy se  totiž nejedná. Jediným smyslem toho všeho je vás podvést.

Podle mluvčího PČR Tomáše Hulana  je jedinou obranou nedávat jim nic. Jelikož jsou tito lidé mobilní, je téměř nemožné je chytit. Kolikrát ani nejsou z České republiky, ale přijíždějí k nám skutečně ze sousedních zemí.

Policie dále varuje před podvodníky zneužívající k vlastnímu obohacení falešné charitativní sbírky. Lidé provádějící veřejnou sbírku na ulici by měli být schopni vždy předložit povolení ke sbírce od kraje či magistrátu a plnou moc od pořadatele sbírky. Kasička, do níž jsou peníze vybírány by měla být řádně zapečetěna.

Obecné doporučení Policie České republiky je nepřispívat na nic, co není transparentní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky