Jak asi bude náš svět vypadat v roce 2050? Podívejte se do budoucnosti

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak asi bude náš svět vypadat v roce 2050? Ukázat vám to může unikátní web vytvořený analytiky mezinárodní společnosti Kaspersky Lab, která se zabývá vývojem ochranného softwaru proti počítačovým virům, spamu, útoky hackerů a jinými kybernetickými hrozbami, který vznikl ve spolupráci se známým futurologem Ianem Pearsonem.

Ilustrační fotografie
reklama

Web 2050 Earth ukazuje, jak může Země vypadat asi za 30 let. Je interaktivní a jeho čtenář si může vybrat u asi 80 světových měst, které obsahují jednu nebo i více předpovědí o budoucnosti lidstva v horizontu 10 až 30 let.

Pokud se tedy zastavíme v New Yorku, narazíme na předpověď přímo od Pearsona. Ten se domnívá, že do roku 2040 bude třeba vytvořit velké množství nízkonákladových ubytovacích míst ve velkoměstech. I proto podle něj stavitelé budou upřednostňovat obrovské až 10 km vysoké budovy pravděpodobně pyramidového typu, které budou působit jako malá města, protože v nich budou vedle bytů i obchody nebo sociální, kulturní a relaxační plochy. V té době už také podle něj budou téměř všechna auta jezdit bez řidičů. Mnohem více pracovních pozic prý budou zastávat roboti, kteří budu mít různé formy podle funkcí. Očekává, že mezi nimi budou i androidi.


Když kliknete na Houston, kde sídlí NASA, dočtete se, že do roku 2040 dramaticky vzroste počet mikro- a nanosatů, které budou kroužit kolem naší planety a putovat Sluneční soustavou, zejména její vnitřní částí, tedy kolem planet Merkur, Venuše, Země a Mars. Dá se předpokládat, že právě na ně se zaměří pozornost hackerů. Ti se nebudou snažit jen rušit jejich komunikaci, ale zcela je ovládnout. Útoky na malé satelity by se tak již brzy mohly stát novým a výnosným odvětvím činnosti hackerů.

Dikson je nejsevernější město v Rusku, které leží na pobřeží Severního ledového oceánu. Když najedeme na něj, dozvíme se, že se kvůli globálnímu oteplování svět za několik let velmi změní, což způsobí nevyhnutelnou aktivitu v této oblast. „Malá osada se stane moderním komfortním městem s multifunkčním přístavem. O globálním oteplování se dočteme i pod ikonou města Tomsk. Severní klimatická hranice pro pěstování plodin se podle predikce za pouhých 10 let posune o neuvěřitelných 70 km. Díky velkým řekám Ob, Jenisej a Lena budou obrovská pole dobře zavlažována. Rozvoj této oblasti však bude mít i svou stinnou stránku. Budou vznikat velké povodně, které budou ničit infrastrukturu, desítky let budovanou tak, aby spolehlivě fungovala v permafrostu, který však bude zanikat. Navíc proto celou oblastí začnou šířit metanové exploze, které budou vytvářet obrovské a dokonale kulaté krátery. Bude to efektní, ale velmi nebezpečné.


V Tokiu nás čeká předpověď, podle které budou lidé používat exoskeletony – pokročilé implantáty a protézy, které lidé využijí, aby zlepšili svůj fyzický výkon, rozšířili své schopnosti nebo vykompenzovali slabiny. Kromě toho prý ale budou lidi omezovat mikroskopické senzory, které bude moci nastříkat například na účastníky demonstrací nebo nepokojů a následně je vystopovat.

Z Antarktidy se pak podle Pearsona stane nové „Eldorado“ nebo „Klondike“ kvůli těžbě nerostných surovin a poslední rezervě čerstvé vody na světě. I proto se podle něj krajina kontinentu velmi změní a nekonečné sněhové pláně a ojedinělé vědecké stanice nahradí vrtné soupravy, stroje a rušná města plná dělníků.

Predikce zahrnují také návrat vzducholodí, nebo vznik virtuálních tříd, které dítě bude navštěvovat ve formě hologramu z domu a učitel, také jako hologram, je bude učit. Dočtete se tu také o záchodech budoucnosti, podmořských plavbách, sále čistých ponožkách nebo konci éry televize. Bouřlivě se prý bude rozvíjet svět sexuálního potěšení a lze očekávat, že kolem roku 2030 bude většina lidí ve vyspělých státech provozovat nějakou formu virtuálního sexu.

Na webu Earth 50 však nejsou jen předpovědi. Obsahuje i 12 virtuálních panoramatických pohledů do vybraných světových metropolí včetně Barcelony a Šanghaje, i ilustrací různých předmětů z budoucnosti. Kromě toho můžete vy sami po vyplnění formuláře přidávat vlastní předpovědi, které se po schválení odbornou komisí na něm objeví. Takto můžete pomoci vytvářet unikátní futurologickou předpověď rozvoje naší civilizace. A nejen to. Jednotlivé předpovědi lze také hodnotit a podle stupně souhlasu a nesouhlasu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky