Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za nedojedené jídlo pokuta. Německem se šíří nový trend

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Za nedojezené jídlo pokuta. Tak by se dal označit nový trend, který se šíří německými restauracemi. Informuje o tom server The Local.

Plýtvání jídlem se rozmáhá a řada německých restaurací se mu snaží zabránit svérázným způsobem. Konzumenti proto budou v některých stravovacích zařízeních nuceni platit pokuty za to, že nesní vše, co mají na talíři.

Nový způsob zavedl například podnik Yuoki v německém Stuttgartu. Místo, kde si mohou strávníci dát například japonské sushi, začalo své hosty pokutovat za nedojedené jídlo. Lidé v něme mohou během dvou hodin sníst prakticky neomezené množství jídla za jednu cenu, často si ale objednávají další jídlo, které už nesní. Nově budou za zbytky platit 1 euro.

Do trendu se zapojila i japonská restaurace Okinii v Düsseldorfu. Ta také nabízí neomezenou konzumaci pokrmů, za každý nedojezený talíř se studeným jídlem ale strávníci zaplatí 1 euro a 2 eura za talíř s teplým jídlem. 

Podobně se zachovala i čínsko-mongolská restaurace Himalaya. Ta konzumentům účtuje 2 eura za každých 100 gramů nedojezeného jídla. Server ale uvádí, že pokuty zákazníky neodradily. Některé z nich navíc jdou na dobročinné účely.

Témata:  restaurace potraviny Německo

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

24. listopadu 2025 15:02

OSVČ čeká od ledna skokový růst odvodů. Vláda nemá čas změnu zvrátit

Vláda ve svém programovém prohlášení slibuje, že zastaví zvyšování vyměřovacího základu pro sociální pojistné OSVČ, které tak zůstane na 35 % průměrné mzdy. To se jí ovšem do začátku ledna, kdy má ke změně dojít, nemůže podařit. Na legislativní proces jednoduše nezbývá dostatek času. Reálně tak k plánovanému snížení odvodů OSVČ může dojít spíše až od roku 2027, upozorňuje Petra Pospíšilová, vedoucí daňového poradenství BDO.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy