Zavede Česko trest smrti? Čtěte názor lidu

Turecko zvažuje opětovné zavedení trestu smrti (i přes nesouhlas EU) a Češi by tuto zemi klidně následovali také! Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Se zavedením nejvyššího trestu v České republice souhlasilo 58 procent dotázaných.

Věznice, ilustrační fotografie
reklama

Pro Turecko v tuto chvíli už není tak zásadní směřovat do EU a vážně proto zvažuje, že po nevydařeném pokusu o puč opět zavede trest smrti. 

Tato informace vyvolala bouřlivé diskuze po celém světě. A jak vyplynulo z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), Češi rozhodnutí Turecka více než chápou. Sami by dokonce trest smrti v České republice nejraději zavedli.

CVVM provedlo červnový průzkum mezi tisícovkou lidí starších 15 let. Pro zpřísnění českého právního systému a zavedení nejvyššího trestu se vyjádřilo 58 procent dotázaných lidí. Naopak proti bylo 35 procent lidí.

Nemění se ale ani názory na interrupci a eutanazii. Milosrdnou smrt by podle průzkumu povolilo 66 procent lidí, výslovně proti možnosti ukončit trápení umírajícího člověka je 24 procent lidí. Desetina pak nemá jasno.

Právo rozhodnout se o přerušení těhotenství přiznává ženám 68 procent Čechů. Podle 18 procent lidí by měla být interrupce povolena jen v případě, že by zdravotní nebo sociální podmínky byly špatné a sedm procent jen v případě ohrožení života těhotné ženy. Pro úplný zákaz jsou pouhá tři procenta dotázaných.

Témata: věznice | trest smrti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky