Zmrzlina zase zdražila. Ročně každý sníme několik litrů

Odstartovala zmrzlinová sezóna. V průměru každý z nás ročně spořádá 4-5 litrů, ale letos za ní zase zaplatíme víc. Zmrzlina podražila například kvůli neúrodě vanilky a právě vanilková patří mezi ty nejoblíbenější. Může to podle odborníků znamenat i to, že zmrzlina bude méně kvalitní - vanilku totiž mohou výrobci nahrazovat jinými surovinami.

Zmrzlina, ilustrační fotografie
reklama

Zmrzlina opět podražila. Někde jen kosmeticky, jinde i o několik korun. Cena jednoho kopečku se v Praze pohybuje mezi 15 a 20 korunami, točenou pořídíte zhruba za 25 korun.

"Cena zmrzliny je ovlivňována cenou vanilky a ta zdražila. Důvodem je neúroda na Madagaskaru. Dnes jsme na dvojnásobné ceně a to znamená, že i zmrzlina, která se vyrábí z vanilky, musí podražit," uvedl pro TV Nova ekonom Vladimír Pikora.

Více než před zdražováním ale ekonomové varují před snahou některých prodejců cenu zmrzliny srazit na úkor kvality.

"Lze tu vanilku nahradit synteticky umělou vanilkou. Ta ovšem nemá tu správnou chuť, nemá tu správnou kvalitu," dodal ekonom Pikora.

Kvalitní zmrzlina by měla být na pohled hladká, ne zrnitá. Po rozpuštění v ústech nesmí být drsná, písková. Ihned se nerozteče, tedy neuvolňuje vodu a má čistou chuť po použitých surovinách. Známkou vysoké kvality je obsah smetany, tvarohu, jogurtu nebo ovoce.

Témata: zmrzlina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky