Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmrzlina zase zdražila. Ročně každý sníme několik litrů

Zmrzlina, ilustrační fotografie
Zmrzlina, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Odstartovala zmrzlinová sezóna. V průměru každý z nás ročně spořádá 4-5 litrů, ale letos za ní zase zaplatíme víc. Zmrzlina podražila například kvůli neúrodě vanilky a právě vanilková patří mezi ty nejoblíbenější. Může to podle odborníků znamenat i to, že zmrzlina bude méně kvalitní - vanilku totiž mohou výrobci nahrazovat jinými surovinami.

Zmrzlina opět podražila. Někde jen kosmeticky, jinde i o několik korun. Cena jednoho kopečku se v Praze pohybuje mezi 15 a 20 korunami, točenou pořídíte zhruba za 25 korun.

"Cena zmrzliny je ovlivňována cenou vanilky a ta zdražila. Důvodem je neúroda na Madagaskaru. Dnes jsme na dvojnásobné ceně a to znamená, že i zmrzlina, která se vyrábí z vanilky, musí podražit," uvedl pro TV Nova ekonom Vladimír Pikora.

Více než před zdražováním ale ekonomové varují před snahou některých prodejců cenu zmrzliny srazit na úkor kvality.

"Lze tu vanilku nahradit synteticky umělou vanilkou. Ta ovšem nemá tu správnou chuť, nemá tu správnou kvalitu," dodal ekonom Pikora.

Kvalitní zmrzlina by měla být na pohled hladká, ne zrnitá. Po rozpuštění v ústech nesmí být drsná, písková. Ihned se nerozteče, tedy neuvolňuje vodu a má čistou chuť po použitých surovinách. Známkou vysoké kvality je obsah smetany, tvarohu, jogurtu nebo ovoce.

Témata:  zmrzlina

Související

Aktuálně se děje

6. října 2025 10:42

Inflace v Česku klesla na 2,3 procenta. Pokles cen zaskočil trh i ČNB

Inflace v Česku v září nečekaně výrazně zpomalila. Tempo růstu hladiny spotřebitelských cen totiž činilo meziročně jen 2,3 procenta, plyne z předběžných dat ČSÚ. Analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali ve střední hodnotě svých odhadů růst čítající 2,6 procenta. Z celkem devatenácti expertních odhadů žádný neodpovídal hodnotě 2,3 procenta, všechny byly vyšší, nejvyšší zněl na 2,9 procenta. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy