Česko má přijmout sedm uprchlíků podle kvót. Tři ale raději utekli

Do České republiky zamíří prvních sedm uprchlíků z celkem 2691 lidí, které by podle kvót EU měla země přijmout. Kolik ze sedmičky prvních ale do Česka dorazí, není jasné. Tři z uprchlíků prověřených bezpečnostní prověrkou v Řecku raději utekli, než aby byli odvezeni do ČR.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Česko sice s kvótami uprchlíků, podle kterých by se měli utečenci rozmísťovat po Evropě nesouhlasí, ale z rozhodnutí EU by do země mělo přibýt 2 619 lidí. V rámci těchto kvót tedy Česko v únoru poprvé nabídlo dvacet míst pro azylanty v Řecku a deset míst pro uprchlíky čekající v Itálii.

Po bezpečnostních prověrkách česká strana odmítla přijmout všech deset uprchlíků z Itálie a třináct dalších z Řecka. Sedm jich ale povolení dostalo. Jenže ani tak není jisté, jestli do Česka přijedou. Tři lidé ze sedmi, když se dozvěděli, že mají být přiděleni do České republiky, raději utekli z uprchlických zařízení, kde čekali na vyřízení azylu.

Třiadvacet uprchlíků Česko odmítlo proto, že v jejich složkách nenašlo "dostatek kopií osobních dokladů, které by potvrdily totožnost těchto osob". Informace vycházejí z pravidelné zprávy ministerstva vnitra o migraci.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky