Norsko chce dostat migranty ze země. Vytáhlo další zbraň

Norsko hledá způsob, jak se zbavit migrantů. Tamní Ředitelství pro přistěhovalectví (Utlendingsdirektoratet - UDI) nabízí bonus 10 tisíc norských korun, tedy necelých 30 tisíc českých korun, žadatelům o azyl, kteří se rozhodnout dobrovolně odejít ze země. Informoval o tom server The Local.

Přijímání uprchlíků do Evropy
reklama

UDI nabídlo dalších 10 tisíc norských korun prvním 500 žadatelů o azyl, kteří požádají o dobrovolný návrat do své domovské země. Speciální nabídka platí od pondělí a poběží po dobu šesti týdnů. Bude fungovat systémem - kdo první přijde, je první obsloužen.

„Potřebujeme nalákat více migrantů, aby se dobrovolně vrátili zpátky, Deláme to tím, že jim nabídneme trochu více peněz na jejich odjezd. To nám ušetří spoustu peněz, protože je drahé mít lidi v azylových centrech," komentovala plán ministryně pro integraci Sylvi Listhaugová pro NRK.

Žadatelé o azyl tak teď mohou dostat dalších 10 tisíc norských korun na cestovní výdaje k 20 tisícům norských korun, který již stát nabídl dříve.

UDI už v prosinci oznámil, že stoupl počet žadatelů o azyl, kteří mají zájem se do své vlasti vrátit, pokud jim Norsko zpáteční cestu domů zaplatí. Odejít chtějí především kvůli tomu, že sloučení rodin trvá velmi dlouho a že se v Norsku potýkají s překážkami v práci nebo vzdělání.

Podle UDI může rodina se dvěma dětmi získat více než 80 tisíc norských korun (234 tisíc českých korun) navíc k pokrytí cestovních nákladů.

Aby měli migranti nárok na získání dalších 10 tisíc norských korun, musí splňovat několik podmínek – musí do Norska přijet před 1. dubnem a nesmí mít propadlou svou legální délku pobytu.

UDI uvedl, že cílem bonusu je podnítit rychlejší dobrovolný návrat těch žadatelů o azyl, kteří nemají legitimní nárok na získání ochrany v Norsku. O výhodné nabídce budou migranti informováni prostřednictvím různých tabulí, vývěsek a plakátů v 31 norských městech.

Témata: Norsko | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky