Evropská komise a Norsko ohlásily spolupráci s cílem snížit cenu plynu

Evropská komise a Norsko sdílí postoj, že je třeba výrazně snížit cenu plynu, a budou společně pracovat na nástrojích pro stabilizaci energetického trhu. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová a norský premiér Jonas Gahr Störe. Norsko letos navyšuje své dodávky do Evropské unie při výpadku plynu z Ruska.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

"Vysoké ceny plynu tlačí nahoru cenu elektřiny. Snižují kupní sílu a způsobují firmám ztrátu konkurenceschopnosti. Sdílíme hluboké obavy ohledně dopadů těchto cen a společné odhodlání, že ceny by se měly výrazně snížit," stojí v komuniké dvou lídrů, kteří se dnes účastní setkání evropských prezidentů a premiérů v Praze.

"Norsko a Evropská komise tudíž vedou intenzivní diskuse. Pokud jde o kroky do budoucna, jsme dohodnuti, že budeme společně pracovat na nástrojích, každý v rámci svých kompetencí, abychom stabilizovali energetické trhy a omezili dopad manipulací trhu a výkyvů v cenách, ve snaze citelně snížit příliš vysoké ceny," pokračují von der Leyenová a Störe.

Evropská komise v poslední době prosazuje intenzivní jednání s partnery, jako je Norsko, coby cestu ke snížení nebývale vysoké ceny plynu. Norsko je při dramatickém propadu dodávek z Ruska pro EU nyní klíčovým dodavatelem, přičemž podle komise ze severské země v prvních osmi měsících roku pocházela asi pětina spotřeby.

Unijní exekutiva tvrdí, že dojednání cenového kompromisu je v zájmu obou stran. "Abnormálně vysoká hladina cen energií je politicky i ekonomicky neudržitelná," uvedli dnes von der Leyenová a Störe.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky