dTest: Pozor na falešné inzeráty na domácí mazlíčky

Hodláte si pořídit domácího mazlíčka? Pak jistě procházíte i inzeráty na internetu. Při prohlížení přehršle fotografií roztomilých štěňátek a koťátek může být obtížné zachovat chladnou hlavu. Nenechte ale odvést svou pozornost od toho důležitého, a tím je text samotného inzerátu. Je-li plný překlepů a nesrozumitelných vět, může se jednat o podvodnou nabídku, na kterou není radno reagovat.

Zvířata
reklama

Podvodníci zveřejňují falešné nabídky na prodej domácích mazlíčků, ale také oslovují zájemce, kteří zvíře pomocí inzerátu poptávají. Někdy se ani nemusí jednat o prodej, falešný inzerát může nabízet štěně či kotě darem.

„Co mají všechny případy společné, je na první pohled podezřelá podoba inzerátu kvůli nezdařilému překladu do českého jazyka. Věty nedávají smysl, v textu jsou občas i cizí výrazy. To je první a nejdůležitější varovný signál. Dalším varováním, že se může jednat o podvod, je komunikace s majitelem pouze na dálku bez osobního setkání a předání. A také platba čehokoli předem, kupní ceny nebo třeba přepravní bedýnky,“ varuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Zatímco natěšení zájemci se po pár vyměněných e-mailech ve stejně krkolomném překladu do češtiny, jako bylo znění inzerátu, nemohou dočkat dodání zvířete, inzerent si začíná klást požadavky. Zvíře z ciziny sice dopraví na své náklady a sděluje, že letenku pro zvíře již koupil. Údajně ale už nemá peníze na speciální přepravní bedýnku, která má stát od 100 do 400 eur. Poslat tuto částku musí zájemce obratem, neboť kočka či pes už prý čekají na letišti. Inzerent jej dokonce ujišťuje o vrácení zaplacené částky při převzetí zvířete od kurýra, pokud zájemce začíná o koupi pochybovat.

Když už se rozhodnete přibrat do rodiny zvířecího mazlíčka, ať už kočku či psa, měli byste být opatrní při výběru majitele či chovatele, od kterého si jej pořídíte. Nákup zvířete na dálku a k tomu ještě z ciziny, spolu se zaplacením nemalé částky před jeho dodáním, vám může přinést namísto radosti ze zvířecího mazlíčka starosti a obtíže při následném vymáhání podvodně vylákaných peněz.

Při nákupu domácího mazlíčka lze obecně doporučit:

  • Vyhněte se inzerátům dělajícím dojem výstupu z internetového překladače.
  • Chtějte se osobně setkat a poznat majitele či chovatele. Zvíře si při té příležitosti můžete prohlédnout.
  • Plaťte kupní cenu, příp. jiné částky jen oproti písemnému potvrzení, a to až při přebírání zvířete. Sepsáním kupní smlouvy se rozhodně nic nezkazí.

Ukázky podezřelých inzerátů:

„Shiba Inu štenátka silná, Shiba deti hledají nové sféry. Rodice mají chovnost a nezbytná šetrení. Nejsou známy žádné nemoci. Byly zkoumány veterinár, ockovaná a cipovaná. Štene kurzu byly / jsou pravidelne odcervená. S úroky mohou být usporádány jako schuzku s námi. Informujte se telefonicky. Štenata jsou pripravena k dodání. Každé štene táhne se svým obvyklým potravin, cestovní pas a rodokmen ve svém novém domove.“

„Štěňátka jsou láskyplně pečuje a socializovaná. Pěstují se v našem obývacím pokoji a používají se pro všechny zvuky v domácnosti a celá rodina život tak, aby byly vyvážené, připravený, sebevědomý a přátelský společník do svých nových rodin. Od pátého týdne štěňátek prozkoumat zahradu.“

Témata: dTest | inzerce | Zvířata

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky