Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Řecku uvízly tisíce migrantů, nyní požaduje sankce pro uzavřené okolní státy

Ilustrační fotografie Fotogalerie +2
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Poté, co okolní státy uzavřely své hranice, v Řecku uvízly tisíce migrantů. Řecko nyní vzkazuje právě těmto státům, aby se otevřely. Jinak požaduje, aby na ně Evropská unie uvalila sankce. Informovala o tom agentura AP.

Podle agentury Řecko trvá na tom, aby lídři Evropské unie, kteří se nyní účastní setkání v Bruselu, uvalili sankce na státy, které odmítají přijmout uprchlíky a uzavřely své hranice.

Náměstek řeckého ministra obrany Dimitris Vitsas, který se problémem migrace zabývá, dnes podle agentury vzkázal, že by Evropa neměla obsahovat žádné „opevněné státy".

Řecko již v minulosti kritizovalo uzavírání hranic. Nelíbí se jim ani horní hranice pro příjem migrantů, kterou unilaterálně zavedlo Rakousko. Právě toto rozhodnutí podle nich spustilo řetězovou reakci i v ostatních státech.

V současnosti je podle agentury v Řecku přibližně 46 tisíc migrantů, z čehož asi 14 tisíc zůstává na makedonsko-řeckých hranicích u města Idomeni. Ačkoliv se Řecko snaží uprchlíky přesvědčit, aby z hranic odešli do jiných táborů, ti se odmítají vzdát naděje, že se hranice otevřou.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy