Dětem vymývají mozek uprchlíky, varuje poslankyně

Projekt společnosti Meta chtěl ve školách formou komiksu donutit děti k zamyšlení nad důvody, které vedou migranty k útěku z rodné země Do Evropy. Podle politiků se ale jedná o jednostrannou propagandu.

Škola, ilustrační fotografie
reklama

"Nehrajme si na to, že bude škola vychovávat děti, děti vychovávají rodiče," uvedl v pořadu Pro a proti poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová s tím, že je nepřijatelné, aby se z uprchlické krize dělalo celospolečenské téma v základních školách u malých dětí. 

Poslankyni se nelíbí také projekt Mluvme o migraci organizace Člověk v tísni. "Když jsem si přečetla, jaké hosty tam chtějí zástupci projektu zvát, tak z toho vidíte, že to jsou pouze jednostranné názory, a nepozvou nikoho, kdo třeba konvertoval k islámu a následně od něj odešel... například žena, která je méně než koza, zato pozvou několik muslimů, kteří mají zkušenost s prací s migranty," uvedla.

"Já bych si přála, kdyby se společnost rozhodla ty nemalé prostředky dát spíše než organizacím samotným pedagogickým pracovníkům... Pojďme ty lidi zaplatit, ať máme kvalitní pedagogy, kteří nebudou mít problém s různými tématy, pak by takové projekty nebyly vůbec potřeba," dodala pro Český rozhlas.

Ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota ze společnosti Člověk v tísni ale tvrdí, že migrace do škol patří. "Pedagogové říkají, že se jich běžně děti ptají na uprchlíky. A nedovedu si představit, že by pedagog v té chvíli odpovídal, že o tématu mají zakázáno na škole mluvit," uvedl.

"My se snažíme téma migrace nahlížet z mnoha úhlů. Nabízíme několik dokumentárních filmů, některé z nich jsou velmi kritické k tomu, jak nedostatečně probíhá integrace přistěhovalců nebo probíhající nábory mladých muslimů pro Islámský stát a tak dále," dodal.

Témata: uprchlíci | školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky