Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Třebíčsku řádí falešné sociální pracovnice. Okrádají seniory

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Policisté z obvodního oddělení v Třebíči pátrají po dvou ženách, které okradly o 20 tisíc pár seniorů z obce Vladislav. Ženy se k postarším manželům vetřely pod záminkou, že jsou sociální pracovnice a kontrolují kvalitu bydlení. V nestřežené chvíli okradli pár o životní úspory.

"Ve středu 27. ledna jsme přijali na lince tísňového volání 158 oznámení, že se v obci Vladislav pohybují podezřelé ženy, které navštívily čtyřiaosmdesátiletého seniora žijícího společně s manželkou v rodinném domku. Ženy oslovily seniora pod legendou, že jsou pracovnice ze sociálního odboru a kontrolují úroveň bydlení," uvedla policejní mluvčí Dana Čírková.

Ženy ale nebyly sociální pracovnice, ale podvodnice. Přišli s historkou, že pro dceru postaršího manželského páru mají příspěvek 1 000 korun, ale u sebe mají jen dvoutisícovku. Senior jim ochotně peníze rozměnil, čímž podvodnicím odhalil, kde mají manželé schované úspory.

Jedna z žen pak manžele požádala, aby jí ještě ukázali koupelnu. "Druhá žena zůstala sama v kuchyni a v nestřeženém okamžiku, kdy byl senior společně s manželkou a druhou ženou v koupelně, vnikla do prázdného obývacího pokoje, kde prohledala skříň obývací stěny a odcizila peněženku s finanční hotovostí a obálku s finanční hotovostí v celkové výši 20 000 korun," popsala mluvčí Čírková.

Policisté zdokumentovali místo činu, vyslechli okradené seniory a po obou pachatelkách nyní usilovně pátrají. Policisté varovali seniory, aby byli obezřetní a nepouštěli cizí osoby do bytu a nenechali si namluvit žádné legendy o sociálních pracovnicích či úřednících, kteří vracejí přeplatky.

"Většinou se jedná o dobře sehrané pachatele, kteří využívají důvěřivosti starých lidí a pak je bezostyšně okradou. V případě, že by seniora někdo oslovil a měl podobné návrhy a požadavky, senior na tyto nabídky nesmí reagovat a měl by okamžitě kontaktovat linku tísňového volání 158," dodala mluvčí Čírková. Policisté pak podle ní mají velkou šanci podezřelé zadržet.

Témata:  podvod důchodci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy