Evropa se o uprchlíky nepostará, varují mladí TOPkaři

Členové TOP týmu, tedy sdružení mladých příznivců strany TOP 09, varují před pokračováním migrační vlny. Evropa má podle nich mravní povinnost poskytnout azyl a bezpečí těm, kdo utíkají před nesvobodou, válkou a násilím, předně bychom ale prý měli přijmout syrské a irácké křesťany, kterým jde skutečně o život.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Podle členů TOP týmu je nereálné, aby se Evropa postarala o miliony migrantů z Blízkého východu a Afriky, a to jak ekonomicky, tak i politicky. "Měli bychom striktně odlišovat ekonomické migranty od skutečných uprchlíků a ekonomické migranty vracet. Evropa musí začít spolu s USA a Ruskem řešit konflikty na Blízkém východě a v Africe a přestat se naivně upínat k chiméře Arabského jara. EU musí v souvislosti s rozvojovou pomocí klást podmínky, např. právě bezpečnostní," píší na webu strany.

Jsou toho názoru, že je potřeba čelit pašeráctví, střežit vnější hranici EU a po migrantech požadovat, aby dodržovali právní řád a zvyklosti evropských zemí.

"Kvóty pro přerozdělení migrantů jsou nejen nesmyslné, ale i nesprávné v prostoru, kde zaručujeme svobodu pohybu a pobytu. O tak důležité a citlivé věci jako povinné kvóty nemělo být v EU rozhodnuto většinovým hlasováním a rozumíme tomu, proč toto rozhodnutí lidé ve střední Evropě nesou nelibě," tvrdí.

Upozorňují, že za vnitřní bezpečnost jsou odpovědny národní vlády, proto by o přijetí uprchlíků měly rozhodovat jednotlivé vlády členských zemí EU, ne Unie. "Nesouhlasíme, aby tak závažná věc byla řešená v Bruselu a proti vůli národní vlády. Je suverénním právem obyvatel země mechanismy zastupitelské demokracie rozhodnout, jakou bude mít země azylovou a imigrační politiku a má si o tom dotyčný stát rozhodnout sám, podle principu subsidiarity a ne mechanismem povinných kvót proti vůli volených reprezentantů dané země a proti vůli obyvatel," varují TOPkaři.

"Jako nemístné považujeme srovnávat současnou migraci s emigrací z nacistických či komunistických zemí, tehdejší utečenci nedostávali ani zdaleka takovou sociální a materiální podporu jako dnes a nevíme o případech, že by v utečeneckých táborech vypukly násilné nepokoje či že by se výrazněji podíleli na páchání kriminální činnosti," dodávají.

Nevidí migraci jako řešení demografické situace, od toho by měla být pro-rodinná politika evropských států. Také migraci nevidí jako zdroj pracovní síly za situace, kdy máme v EU stále ještě značnou nezaměstnanost a v několika zemích velmi vysokou nezaměstnanost mladých lidí.

"Strach je přirozená emoce a trvání lidí na evropském způsobu života nemůžeme označovat za rasismus. Evropští politici by si měli uvědomit, že nikdo z nich nedostal k podpoře masové imigrace mandát. Měli by také obyvatelům evropských států a svým voličům odpovědně říkat, jak obtížná integrace migrantů bude a kolik bude daňové poplatníky stát na ubytování, sociálních službách, dávkách a školství a možná také přiznat, že se v zemích západní Evropy častokrát nezdařila," hlásají.

Odmítají také okřikování obyvatel ČR západoevropskými politiky. V ČR bez problémů žije asi půl milionu cizinců, bez problémů tu žijí desetitisíce Ukrajinců a Vietnamců a ČR udělovala asyl mnoha Kubáncům, Bělorusům, Ukrajincům, Rusům, a to bez větších problémů či odporu obyvatel. Věří, že ČR může poskytnout pomoc a ochranu skutečným uprchlíkům, jednoznačně však trvajíc na zachování přísných bezpečnostních standardů a na respektování kulturních a historických specifik naší země, jak to dokládají bezproblémové vztahy s Ukrajinci či nedávné rozhodnutí Vlády přijmout irácké křesťany.

"Odmítáme úvahy o redukci Schengenského prostoru. Paradoxně někteří politici západní Evropy chtějí z prostoru volného pohybu osob vyřadit země střední Evropy, které, jak se ukazuje, jednají s oprávněnou opatrností a snad jako jediné dodržují pravidla a jsou schopny střežit společnou evropskou hranici. S obavou sledujeme zhrubnutí veřejného diskursu a prohlubující se polarizaci ve společnosti," zní z TOP týmu.

"Jsme přesvědčeni, že místo prázdných prohlášení a křečovité přebujelé politické korektnosti by měly evropské politické elity začít se vší obezřetností a vážností jednat tak, aby dostály svému hlavnímu pověření, které dostaly od svých evropských voličů, tj. především zajistit bezpečí obyvatel svých států. Pak, věříme, si zaslouží důvěru obyvatel Evropy a tak i zachrání evropskou jednotu," uzavírají příznivci TOP 09.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky