Lidé umírají hlady, tohle je absurdní, burcuje europoslanec

Třetina světové produkce potravin, tedy zhruba 1,3 miliardy tun jídla, končí každý rok v koších. Toto množství by mohlo čtyřikrát zasytit 868 milionů lidí, kteří trpí v 21. století nedostatkem jídla. Upozornil na to europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se obrátil na Evropskou komisi s dotazem, jaké konkrétní kroky plánuje přijmout k podpoře vybudování nového udržitelného modelu stravování světové populace.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
reklama

„Na jedné straně každý rok umírá třicet šest milionů lidí na nedostatek potravy, na druhé straně dvacet devět milionů lidí umírá na problémy spojené s přejídáním nebo špatnými stravovacími návyky," upozornil server EuroZprávy.cz Zdechovský.

Podotkl, že v rozvinutých a bohatých zemích je hlavní příčinou potravinových ztrát plýtvání potravinami. „Lidé vyhazují jídlo, které není zkažené, nemá po záruční době, jednoduše řečeno s jídlem plýtvají a bohužel si to ani neuvědomují," dodal Zdechovský.

Europoslanec varuje, že v chudých zemích naopak dochází k velkým ztrátám při zpracovávání a naopak farmáři v rozvojových zemích často sklízí plodiny předčasně buď z důvodu aktuálního nedostatku plodin na trhu, nebo proto, že potřebují peníze za prodej těchto surovin. Nezralé plodiny nakonec nejsou na trhu přijaty a jsou vyhozeny.

Obilí je primárně potravina, nikoliv palivo pro výrobu tepla

Europoslanec Zdechovský také upozorňuje na další absurditu dnešního světa. „Nemáme dostatek půdy pro nasycení všech obyvatel planety a přesto využíváme hektary půdy pro pěstování obilí, které je využito jako palivo. Tuto půdu bychom měli využít pro pěstování obilí k nasycení těch, kteří mají hlad."

V lednu 2015 byl v Evropském parlamentu představen tzv. Milánský protokol týkající se udržitelné životosprávy spojené se špatnými stravovacími návyky. Europoslanec Zdechovský proto nyní chce znát postoj a konkrétní kroky Evropské komise, které by zamezily plýtvání potravinami a také chce vědět, jak konkrétně plánuje Evropská komise využít příležitosti propagovat svou iniciativu v problematice udržitelného stravování a plýtvání potravin na EXPO 2015 v Miláně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky