Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman rozzuřil Sobotku. Když padne vláda, premiérem jmenuje Babiše

Zeman rozzuřil Sobotku. Když padne vláda, premiérem jmenuje Babiše

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Prezident Miloš Zeman opět rozbouřil svým výrokem situaci na české politické scéně. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekl, že kdyby padla vláda, jmenoval by novým premiérem současného ministra financí Babiše a dokonce už mu předem doporučil, s kým by mohl být v koalici. Jak současná vláda, tak opozice se proti jeho výrokům staví.

Přestože podle všeho kabinetu Bohuslava Sobotky nic nehrozí, prezident spřádá plány "coby-kdyby". Jako nového premiéra by v případě pádu současné vlády viděl ministra financí Andreje Babiše. "Kdyby mi pan Babiš řekl, že má parlamentní většinu, nu tak bych byl povinen ho jmenovat ministerským předsedou," uvedl v rozhovoru pro Mf Dnes Zeman.

Sobotkovi evidentně takovéto prezidentské výroky budí úsměv na rtech. "Já myslím, že takového politikaření mají už lidé plné zuby a ty výroky pana prezidenta o tom, koho pověří sestavením vlády, to je jen politikaření," prohlásil premiér.

Po několika excesech z předchozích měsíců je to další rozruch, který prezident způsobil na české politické scéně. A co na to Andrej Babiš, jehož jméno se teď skloňuje ve všech pádech. Chtěl by být premiérem? "Myslím, že pan prezident má bujnou fantazii a určitě to není vůbec aktuální," směje se šéf ANO Andrej Babiš.

Jenže Zeman jde ještě dál. Navrhl rovnou, jak by mohla vypadat Babišova koalice. Ta současná má většinu 111 hlasů. Nová by měla podle Zemana 103 hlasů a složilo by ji ANO společně s ODS, TOP 09 a ještě jednou stranou, buď KDU-ČSL, nebo Úsvitem. To ale prezident neupřesnil. Jenže za příběh z říše pohádek jeho představu považuje i opozice. 

"Je to klasický plk. Já myslím, že pan prezident odvádí pozornost od těch nejdůležitějších věcí," uvedl například místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy