Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě? Velké riziko, varují odborníci

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě? Velké riziko, varují odborníci

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě nebo ve vodě je podle hygieniků nebezpečné. Mohou se totiž přemnožit mikroorganismy!

Takto maso rozmrazuje většina z nás. Vyndáme ho z mrazáku a necháme ho povolit při pokojové teplotě, případně ho namočíme do odstáté vody. Jenže pozor. Podle odborníků to může způsobit zdravotní problémy. Informuje slovenský portál TVnoviny.sk.

Právě tyto podmínky jsou pro mikroorganismy kultivačním prostředím a maso mohou kontaminovat. "Například salmonelou, Cympylobacterom či střevními bakteriemi," uvedla mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví SR Lenka Skalická.

Lidé by podle hygieniků měli s masem manipulovat jako pracovníci ve stravovacích zařízeních. "Tam kvůli zachování zdravotní neškodnosti platí, že maso se rozmrazuje buď v rozmrazovačích nebo v lednici při teplotě maximálně čtyři stupně Celsia," řekla mluvčí.

Pokud lidé připravují čerstvé maso, také by se měli vyhnout odstáté vodě. Když ho chceme opláchnout, měli bychom to udělat pod studenou tekoucí vodou.

Témata:  Kuřecí maso Maso

Související

Aktuálně se děje

6. října 2025 10:42

Inflace v Česku klesla na 2,3 procenta. Pokles cen zaskočil trh i ČNB

Inflace v Česku v září nečekaně výrazně zpomalila. Tempo růstu hladiny spotřebitelských cen totiž činilo meziročně jen 2,3 procenta, plyne z předběžných dat ČSÚ. Analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali ve střední hodnotě svých odhadů růst čítající 2,6 procenta. Z celkem devatenácti expertních odhadů žádný neodpovídal hodnotě 2,3 procenta, všechny byly vyšší, nejvyšší zněl na 2,9 procenta. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy