Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě? Velké riziko, varují odborníci

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě? Velké riziko, varují odborníci

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Rozmrazovat maso při pokojové teplotě nebo ve vodě je podle hygieniků nebezpečné. Mohou se totiž přemnožit mikroorganismy!

Takto maso rozmrazuje většina z nás. Vyndáme ho z mrazáku a necháme ho povolit při pokojové teplotě, případně ho namočíme do odstáté vody. Jenže pozor. Podle odborníků to může způsobit zdravotní problémy. Informuje slovenský portál TVnoviny.sk.

Právě tyto podmínky jsou pro mikroorganismy kultivačním prostředím a maso mohou kontaminovat. "Například salmonelou, Cympylobacterom či střevními bakteriemi," uvedla mluvčí Úřadu veřejného zdravotnictví SR Lenka Skalická.

Lidé by podle hygieniků měli s masem manipulovat jako pracovníci ve stravovacích zařízeních. "Tam kvůli zachování zdravotní neškodnosti platí, že maso se rozmrazuje buď v rozmrazovačích nebo v lednici při teplotě maximálně čtyři stupně Celsia," řekla mluvčí.

Pokud lidé připravují čerstvé maso, také by se měli vyhnout odstáté vodě. Když ho chceme opláchnout, měli bychom to udělat pod studenou tekoucí vodou.

Témata:  Kuřecí maso Maso

Související

Aktuálně se děje

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

10. listopadu 2025 12:53

Říjen přinesl konec sezónních prací, nezaměstnanost stoupla na 4,6 %

„Nezaměstnanost v říjnu mírně vzrostla. Podíl nezaměstnaných osob činil 4,6 %, což bylo o desetinu procentního bodu více než v září a o 0,8 procentního bodu více než před rokem. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat ÚP. Jedná se ovšem o přirozený sezónní vývoj. V říjnu totiž končí většina sezónních prací a část zaměstnanců se tak vrací do evidence ÚP. Zároveň se do nezaměstnanosti stále propisuje příliv absolventů, kteří hledají své první zaměstnání,“ říká Radovan Hauk, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy