Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Msta za restituce? Církevní školy možná přijdou o část dotací

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Ministr školství Marcel Chládek se rozhodl změnit systém financování církevních a soukromých škol. Ke změně by podle ministerstva mělo dojít až ve chvíli, kdy se stát s církvemi vyrovná. Školám budou chybět prostředky, nelíbí se krok generálnímu sekretáři České biskupské konference Tomáši Holubovi.

„V současné době totiž nejsou podmínky stejné pro všechny. Církevní i soukromé školy dostávají příspěvek jak na žáka, tak na provoz, zatímco u škol a školských zařízení ostatních zřizovatelů - tedy obcí a krajů - platí pravidlo, že provozní výdaje hradí zřizovatel," vysvětluje důvody změn ministerstvo školství.

Ministerstvo se netají tím, že za změnou zákona stojí mimo jiné i přijetí církevních restitucí. Důvodem, proč ke změně dochází až teď, byl údajně fakt, že do doby přijetí restitučního zákona nedošlo k vypořádání majetkových vztahů státu s církví a církve nedisponovaly potřebnými finančními zdroji na pokrytí těchto nákladů. To se teď změnilo.

Církvím se takové rozhodnutí nelíbí. Podle Holuba je to úplný opak toho, na čem se při schůzkách s ministrem Chládkem domluvili. „Církevní školy neposkytují vzdělání jen vybrané skupině lidí, pan ministr to dobře ví, byl se tam podívat. A kvůli tomuto kroku nebudou mít školy dostatek finančních prostředků," varoval pro ČT před negativními důsledky sekretář biskupské konference.

Témata:  CZK školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy