Na co vám exekutor nesmí sáhnout?

Případ ženy, matky dvou dětí, které exekutoři chtěli zabavit i snubní prstýnky, vyvolal bouřlivé emoce. Toto jednání teď prošetřuje i exekutorská komoro. Přečtěte si, co vám exekutor nesmí vzít.

660
reklama

Tohle už exekutor zřejmě přehnal! Ženě totiž prý vyhrožoval, že jí zabaví i snubní prstýnky. Jenže právě na ty, nesmí sáhnout v žádném případě! "Občanský soudní řád vyjmenovává nezabavitelné položky v rámci exekuce - mimojiné mezi ně patří právě snubní prsten," vysvětluje mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. 

Exekutoři například nesmějí zabavit nezbytné vybavení domácnosti. Lednici nebo postel může odnést pouze za určitých podmínek. "Co se skrývá pod tímto pojmem se určuje v každém jednom případě zvlášť," uvedla Báčová. Naopak vám může odnést luxusní vybavení.

Další věci, které nesmí exekutoři zabavit jsou ty, které jsou potřebné k práci. Exekutor vám nemůže odnést věci, které potřebujete ke své práci, což může být třeba počítač. Pokud ale máte dva, jeden z nich si odnést může.
 

Někteří lidé tvrdí, že exekuce je neoprávněná, protože jim nebylo doručeno oznámení o exekuci. "Pakliže si nepřebíráte úřední korespondenci řádně, tak platí takzvaná fikce doručení. To znamená, že i když si úřední korespondenci fakticky nepřevezmete, považuje se po deseti dnech za doručenou," říká Báčová.

Exekutor je úřední osoba, zabavované movité věci tedy může sepsat sám. U exekuce ale také můžou asistovat policisté. Ovšem jen v případě, pokud o to požádáte. 

Průběh zabavování vašeho majetku si každopádně můžete pro svou obhajobu nahrát na kameru.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky