Čína zakázala dovoz prasat ze Slovenska kvůli africkému moru

Čína dnes zakázala dovážet ze Slovenska vepře domácí, divoká prasata a produkty z nich, aby zabránila šíření afrického moru prasat. Informovaly o tom čínské celní úřady, které dnes citovala agentura Reuters. Čínské opatření následuje poté, co na Slovensku byly na přelomu července a srpna zaznamenány první dva případy nákazy africkým morem prasat.

Ilustrační fotografie
reklama

S touto vysoce nakažlivou nemocí se potýká i Čína, která je největším producentem vepřového na světě. Od prvního výskytu v srpnu 2018 byl africký mor prasat zjištěn v každé provincii a oblasti pevninské Číny, stejně jako na ostrově Chaj-nan a v Hongkongu.

Minulý týden dovoz vepřového masa ze Slovenska a z Bulharska zakázalo Bělorusko. V Bulharsku už africký mor prasat postihl šest velkochovů, ve kterých muselo být utraceno více než 120.000 vepřů. Experti varují, že Bulharsko možná bude muset zlikvidovat na 600.000 vepřů a že by mohlo přijít o veškerý chov prasat.

S prasečím morem loni mělo velké problémy Rumunsko, které muselo vybít minimálně 400.000 prasat.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný.

V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky