Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihu Čech byla vyhlášena kalamita, bez proudu jsou tisíce domácností

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Na jihu Čech vyhlásila firma E.ON kvůli poruchám způsobeným silným větrem kalamitní stav. Bez elektřiny je asi 11.500 domácností, nejvíc na Českokrumlovsku a na Jindřichohradecku. ČTK to sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková před 19:00. Poruch na vedení vysokého napětí evidují energetici 19, podle jejich předpokladu budou během noci přibývat další.

Předpovědi meteorologů se podle mluvčí naplnily a silný vítr na jihu Čech láme stromy a větve, jež následně poškozují elektrické vedení. "Počet poruch v distribuční síti se v posledních dvou hodinách prudce zvýšil," uvedla. Pravděpodobnost vývratů podle energetiků zvyšuje to, že je terén hodně podmáčený, poruch na vedení zřejmě bude přibývat. "Proto jsme se rozhodli vyhlásit v jižních Čechách kalamitní stav," uvedla Slavíková.

Pohotovostní čety pracovaly na odstraňování poruch celý den, skončí zřejmě do 20:00. "Pak budou manipulace v terénu z důvodu bezpečnosti práce přerušeny a na opravách znovu začneme pracovat hned zítra v ranních hodinách," uvedla mluvčí.

Ráno evidovala firma E.ON na vedení vysokého napětí v Jihočeském kraji 17 poruch, nejvíc na Jindřichohradecku a na Třeboňsku. Bez dodávek proudu bylo asi 2200 domácností, do 14:00 se energetikům podařilo snížit jejich počet na 300.

Témata:  vítr počasí bouřky energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy