Větrná bouře Eunice zlevňuje v Evropě elektřinu na letošní minima. Třeba Němci totiž vyrobí tolik elektřiny z větrníků jako nikdy

Komentář Lukáše Kovandy: Ceny elektřiny v Evropě se v důsledku větrných bouří propadají na letošní minima. Čistě vzhledem k vývoji cen elektřiny jde o vítanou úlevu, neboť zvláště na sklonku loňska elektřina v Evropě dramaticky zdražovala na historické rekordy, vinou evropské plynové krize.

Větrná elektrárna, ilustrační fotografie
reklama

Burzovní cena elektřiny s dodáním příštího dne se dnes v Německu propadá oproti včerejšku o zhruba 66 procent. Letos vůbec poprvé dnes vyšla i na méně než 40 eur za megawatthodinu. Německo představuje největší evropský trh s elektřinou. Ceny, které v Německu vznikají, jsou určující také pro velkoobchodní cenu elektřiny v Česku, od které se odvíjí cena elektřiny pro domácnosti v ČR. Český trh s elektřinou je s tím německým poměrně těsně propojený.

Německem se dnes žene bouře Eunice – která tam má jméno Zeynep – a v jejím důsledku během dneška a noci na sobotu vyrobí německé větrné farmy historicky rekordní množství elektřiny. Mělo by být ještě vyšší než to, jaké německé větrné farmy vyrobily, když se Německém v týdnu proháněla bouře Dudley, která tam nese název Yelenia.

Ve středu, v důsledku vichřic a orkánů, jež přinesla bouře Dudley, vyrobily německé větrníky celkem přes 45 tisíc megawatt elektřiny (viz graf, červený kroužek). Dnes by měl tento čerstvý historický rekord padnout, neboť výroba elektřiny ve větrných farmách přesáhne 50 tisíc megawatt.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky